To personer blev udsat for tvang og vold på Herlufsholm: Nu er der nyt i sagen

Af: Liva H.

|

02/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstuck
Foto: Shutterstuck
Sagen er blot én ud af mange, der blev anmeldt efter TV 2 dokumentaren.

Lige nu læser andre også

Navnet Herlufsholm kan vække meget forskellige følelser. Nogle har haft en god oplevelse, mens andre beretter om en giftig kultur, hvor flere elever er blevet udsat for vold og overgreb under deres ophold.

Gennem tiden har der været flere afsløringer fra Herlufsholm, men særligt dokumentaren "Herlufsholms hemmeligheder," der udkom i 2022, kastede lys over, hvor omfattende problemerne virkelig var.

En sag fra 2023, hvor to personer angiveligt blev udsat for vold og ulovlig tvang i forbindelse med en quizleg, er et godt eksempel på de forhold, som flere tidligere elever har berettet om og som kan få store konsekvenser for de tiltalte.

Det skriver TV 2

I 2023 fandt en chokerende hændelse sted på Herlufsholm Kostskole, hvor to personer angiveligt blev tvunget til at deltage i en ydmygende og voldelig quizleg. Under denne leg blev ofrene straffet for forkerte svar ved at blive tvunget til at spise chips, som en af de tiltalte havde rørt ved sin kønsdel, samt til at slikke på en skosål. Ud over disse ydmygelser blev de udsat for vold, herunder lammere, trælår og slag på overarm og lår.

Denne sag har skabt stor opmærksomhed, da den er en del af de omfattende problemer, der er blevet afsløret omkring kulturen på Herlufsholm Kostskole. Ifølge anklageskriftet er der fem drenge, som står tiltalt i denne sag, og anklagemyndigheden går efter fængselsstraffe til dem alle.

Ud over fængselsstraffe er der nedlagt påstand om, at retten skal vurdere, om drengene skal have deres sag behandlet i Ungdomskriminalitetsnævnet, et uafhængigt nævn, der arbejder på at forebygge ungdomskriminalitet. Hvis sagen overdrages til nævnet, kan afgørelsen indeholde en straksreaktion, et forbedringsforløb eller begge dele.

Hvad betyder det?

En straksreaktion kan f.eks. være, at de unge pålægges at rydde op efter hærværk eller udføre frivilligt arbejde. Et forbedringsforløb vil typisk være et længerevarende forløb, der foregår på en institution, hvor de unge får mulighed for at arbejde med deres adfærd og konsekvenserne af deres handlinger.

Anmeldelserne væltede ind

Denne sag kommer i kølvandet på TV 2-dokumentaren "Herlufholms hemmeligheder," der blev sendt i 2022 og skabte stor opmærksomhed omkring vold, seksuel krænkelse og mobning på Herlufsholm Kostskole. Dokumentaren førte til en bølge af anmeldelser til politiet. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi modtog i alt 36 anmeldelser, som kunne relateres til dokumentarens afsløringer.

Af de 36 sager blev 35 efterforsket og afsluttet uden nogen tiltale. Den sidste sag, og den eneste hvor der er rejst tiltale, er netop denne sag mod de fem drenge og quizlegen.

Mandag indleder Retten sagen mod de tiltalte, som vil blive behandlet i Næstved, hvor der er afsat to og en halv dag til sagen. Der ventes at falde dom fredag. Resultatet af denne sag kan få stor betydning for, hvordan lignende hændelser bliver håndteret i fremtiden, både på Herlufsholm og på andre kostskoler i Danmark.

Anbefalet til dig