Trist nyt kan være på vej til tusindevis af danske boligejere

Af: Lucas Andreas

|

02/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der kan være trist nyt på vej til danske boligejere.

Lige nu læser andre også

Det er nok ikke gået manges næse forbi, at klimaforandringerne fører til vejrmæssige konsekvenser, der kan ramme landet hårdt.

I de seneste år har der været flere tilfælde af oversvømmelser i boliger, end man tidligere har været vant til.

Når oversvømmelsen rammer er det vigtigt at være godt dækket af forsikringen, men flere husejere kan potentielt se frem til en grim overraskelse.

Sådan skriver Jyllands-Posten.

Flere forsikringsselskaber, herunder Aros og Alm. Brand Group, overvejer nemlig at opsige forsikringsaftaler eller ændre dækningen for boliger, der gentagne gange er blevet ramt af oversvømmelser.

Denne tendens ses som et svar på de stigende klimaudfordringer, der har gjort skybrud og vandskader til en stadig mere almindelig foreteelse.

Jyllands-Posten fremhæver et konkret eksempel, hvor en husejer i en midtjysk by modtog et opsigelsesbrev fra forsikringsselskabet Aros, efter at boligen blev oversvømmet i 2023 under et kraftigt skybrud.

Aros meddelte, at de ikke længere kunne opretholde skybrudsdækningen, medmindre ejendommen blev sikret mod fremtidige oversvømmelser.

Skadechef Kurt Rasmussen fra Aros forklarer, at selskabet ikke kan tage ansvaret for ejendomme, der gentagne gange rammes af oversvømmelser.

"Hvis man allerede har haft skybrud og oversvømmelser flere gange på kort tid, er det nok, fordi man ligger i et område, der kan være udsat for det," udtaler han til Jyllands-Posten.

Oversvømmelser koster dyrt

Forsikringsselskabernes stramning af vilkårene kommer i takt med, at den stigende mængde af oversvømmelser har kostet forsikringsselskaberne dyrt.

Ifølge brancheorganisationen F&P resulterede de ekstreme vejrbegivenheder i 2023 i klimaskader for hele tre milliarder kroner.

Forsikringsselskaberne ser derfor nøje på, hvordan de kan reducere deres risiko, hvilket kan betyde, at nogle boligejere helt vil miste muligheden for at tegne forsikringer, hvis deres ejendomme vurderes som for risikofyldte.

Det betyder, at husejere i særligt udsatte områder, især i Jylland, bør tage deres forholdsregler og sikre deres ejendomme mod fremtidige vandskader.

Uden tilstrækkelig sikring kan risikoen for at stå uden forsikring blive en realitet, hvilket kan have store økonomiske konsekvenser, hvis vejret endnu en gang viser sig fra sin værste side.

Anbefalet til dig