Hvis du er blandt dem, der elsker at fyre en masse fyrværkeri af omkring årsskiftet, så er der nu trist nyt til dig.
Perioden for, hvornår du må affyre fyrværkeri, skal være kortere.
Det mener regeringen, der med et lovforslag vil afkorte perioden omkring nytår, hvor det er lovligt at affyre fyrværkeri. Samtidig skal bødeniveauet for at overtræde reglerne hæves.
Sådan skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.
I Danmark må man, som reglerne er nu, sætte ild til fyrværkerilunterne fra og med den 27. december frem til og med den 1. januar.
Mens det for mange er et af årets højdepunkter, så er det for andre blandt de mest stressende og generende dage på året.
Derfor vil regeringen stramme reglerne og gøre den lovlige fyrværkeriperiode kortere gældende fra nytår 2024/2025. Helt konkret skal det til den tid kun være lovligt at affyre fyrværkeri for privatpersoner i perioden d. 31. december - d. 1. januar.
”For mange danskere hænger nytår ulæseligt sammen med raketter og bomberør. Men vi skal også tage hensyn til, at nogle f.eks. tidligere udsendte, dyr og naturen bliver påvirket af støj og forurening fra fyrværkeri. Det er vigtigt for mig at sige, at vi selvfølgelig stadig skal fejre nytåret med fyrværkeri, men nu bliver det i en kortere periode. På den måde kan vi tage hensyn til flere”, siger erhvervsminister Morten Bødskov.
Lovforslaget vil blive fremsat i anden halvdel af februar 2024. Derfor vil skærpelsen af fyrværkerireglerne først træde i kraft ifm. fyrværkerisæsonen
2024/2025.
Det skal koste mere at overtræde reglerne
Udover en skærpelse af affyringsperioden vil regeringen med lovforslaget samtidig hæve bødegrænserne.
Fra næste år skal det medføre en bøde på 2500 kr., hvis man som privatperson bruger fyrværkeri uden for den tilladte periode. Det er 500 kr. mere end nu.
For de erhvervsdrivende skal det medføre en bøde på minimum 10.000 kr., hvis de sælger fyrværkeri uden for den tilladte salgsperiode, som er 15. – 31. december. Det er det dobbelte af de nuværende bødestørrelser.
Tal fra Dansk Erhverv viser, at salget af fyrværkeri sidste år var nedadgående ift. året før. I 2022 købte danske familier fyrværkeri for 300 mio. kr. mod 450 mio. kr. i 2021 – et fald på 33 procent.
Fakta:
Lovforslaget vil blive fremsat i anden halvdel af februar 2024. Skær-pelsen af fyrværkerireglerne træder i kraft ifm. fyrværkerisæsonen 2024/2025.
Der lægges op til, at 1. januar fortsat er en affyringsdag, da det giver mulighed for at børn og andre, som ikke har nået at affyre d. 31. de-cember kan nå at affyre det sidste fyrværkeri.
Lande som Finland, Holland, Norge og Tyskland har på samme måde en begrænsning for affyring af fyrværkeri.