Tusindvis af danskere går på weekend med ondt i maven

28/08/2020

Sarah Steenfeldt

Inden længe risikerer mange danskere at modtage en ubehagelig besked i deres e-boks. Foto: E-boks
Der er nok mange danskere, der i dag går på weekend, med bekymringer og mavepine. På mandag risikerer mange nemlig at møde ind til en fyreseddel.

Mest læste i dag

I morgen udløber den sidste store lønkompensationsaftale, hvilket betyder at mange virksomheder muligvis bliver nødsaget til at uddele fyresedler på mandag. Det skriver Fagbladet 3F. Derfor risikerer mange danskere inden længe at modtage en ubehagelig besked i deres e-boks.

Ifølge Fagbladet 3F er der lige nu officielt 20.000 lønmodtagere tilbage, som er omfattet af lønkompensation. Når hånden lige om lidt ikke længere holdes under de tusindvis af virksomheder der har benyttet sig af lønkompensationsaftalen, så risikerer rigtig mange at miste deres arbejde.

Faktisk er de 20.000 lavt sat, 3F skønner at omkring 30.000 lønmodtagere er omfattet af aftalen. Men da virksomhederne kan indsende deres ansøgninger om lønkompensation helt ind til i september måned, så er tallet lige nu lavere, end det reelle tal. 

Tore Stramer som er cheføkonom i Dansk Erhverv fortæller til Fagbladet, at de forventer at tallet vil stige til over 30.000 lønmodtagere som er omfattet af aftalen - men selv dette er også et forsigtigt skøn.

3F har i denne uge været i kontakt med 1.700 tillidsrepræsentanter, for at få deres vurdering af hvordan det ser ud på arbejdspladserne. Tilsammen dækker disse repræsentanter over 1.000 virksomheder. De skønner at ca. Hver tredje af dem som går hjemme og er dækket af lønkompensation, vil blive opsagt.

Hvis Dansk Erhvervs skøn er korrekt, kan helt op mod 10.000 være i farezonen for at blive opsagt inden for kort tid.

Over 31.000 virksomheder har indtil nu fået lønkompensation, det dækker i alt over 263.000 jobs. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Der er dog også positivt nyt.

Størstedelen af de hjemsendte lønmodtagere er kommet tilbage på arbejde, hvilket betyder at ledigheden er steget langt mindre end først frygtet. 

Tore Stramer er dog stadig bekymret over hvordan udviklingen bliver.

“Alle kommer ikke tilbage til deres arbejdsplads nu. Det er helt sikkert. De virksomheder, som har holdt fast i lønkompensation, mærker stadig krisen. Det er luftfart, hotel og restauration, transport, rejsebureauer. Dér gør corona-krisen stadig ondt,” mener han.

Han siger også at ledigheden helt sikkert vil stige i efteråret, og at mange mennesker kommer til at lede efter nyt arbejde i en anden branche.

»Derfor vil ledigheden helt sikkert stige i efteråret. Og som det ser ud nu, så kommer mange mennesker til at lede efter et nyt arbejde i en anden branche. Men det er svært at sætte tal på,« siger Tore Stramer.

A-kassens afdelingsleder Søren Becher fortæller, at de forventer at mellem 500 til 1000 medlemmer kan risikere, at blive opsagt på mandag. 

 

 

Anbefalet til dig