Det er blandt andet voksenlærlinge der står til at komme i problemer i forhold til dagpengeretten, men også personer der ikke opfylder indkomstkravet på godt 238.000 kroner, fordi A-kassen ikke må tælle støttet arbejde med.
Undrer sig
Hele problematikken undrer både arbejdsgivere og fagforeninger. Derfor bliver sagen nu behandlet i Folketinget.
Lige nu er næsten 8.000 mennesker i gang med en voksenlærlingeuddannelse, men skulle de gå hen og miste deres plads kan de komme i problemer, da de ikke vil få ret til dagpenge. Det skriver Fagbladet 3F.
Det gør de fordi, at voksenlære anses som støttet arbejde, fordi arbejdsgiveren får tilskud til lærlingen.
Derfor bruger voksenlærlingen rent faktisk af sin dagpengeperiode under læretiden.
Men det er ikke kun lærlingene der er i fare. Har man en indkomst på under 238.000 kroner, så opfylder man ikke indkomstkravet, og kan derfor heller ikke få ret til dagpenge.
Tåbeligt
Hos virksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager ønsker man flere ansatte i voksenlære. Så der er ingen forståelse for, at voksenlærlinge risikerer at miste retten til dagpenge. Det skriver Ekstra Bladet.
”Det er noget af det mest tåbelige, vi har mødt i lang tid. Det har i hvert fald ikke gjort det nemmere at få flere afsted. Vi uddanner ikke folk for at afskedige dem, men der kan jo ske ting. Så vi mener, at vi er nødt til at gøre opmærksom på, hvordan de er stillet, hvis der sker noget, så man ikke indgår en aftale uden at kende konsekvenserne,” udtaler Franz Cuculiza der er administrerende direktør i Aage Vestergaard Larsen A/S til Fagbladet 3F.
Han regner med at det vil gøre at færre vil blive voksenlærlinge. Og stiller sig uforstående over for det.
Franz Cuculiza påpeger at alle ønsker, at flere skal uddanne sig. Men at han er sikker på, at dette vil trække den forkerte vej.
Bliver nødt til at kende konsekvenserne
Orla Thomsen der er faglig sekretær i 3F Mariagerfjord er også forundret over problemstillingen:
”Før et af vores medlemmer går i lære som voksen, er vi nødt til at fortælle, hvilke konsekvenser det har - også i forhold til dagpenge. For de fleste bliver det aldrig et problem, fordi de fortsætter i virksomheden som faglærte. Men nogen kan blive betænkelige ved at begynde som voksenlærlinge,” mener Orla Thomsen.
Sagen ender nu i Folketinget, hvor SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge har stillet Beskæftigelsesministeren, spørgsmålet om det er korrekt, at reglerne risikerer at udelukke nogen fra dagpenge, om ministeren er enig i, at reglerne er uhensigtsmæssige og endelig; hvad han vil gøre for at sikre, at reglerne ikke bremser lysten til at tage en uddannelse.
Ministeren har endnu ikke besvaret spørgsmålet.