Udbetaling Danmark med klar opfordring: Tjek dit blå sygesikringskort - kan have afgørende betydning

Af: Liva H.

|

14/05/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Udbetaling Danmark opfordrer nu alle, der planlægger at rejse inden for EU samt til Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz i de kommende sommermåneder, til at tjekke deres blå EU-sygesikringskort.

Lige nu læser andre også

Tjek dit blå EU-sygesikringskort inden sommerrejser, opfordrer Udbetaling Danmark

Udbetaling Danmark opfordrer nu alle, der planlægger at rejse inden for EU samt til Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz i de kommende sommermåneder, til at tjekke deres blå EU-sygesikringskort.

Kortet giver ret til sundhedsydelser på samme vilkår som borgerne i det land, man besøger.

Derfor er det vigtigt at tjekke denne lille detalje

Kortets gyldighed og udløb

Det blå EU-sygesikringskort er gyldigt i op til fem år fra udstedelsen.

Den seneste store udskiftning skete i 2019, hvilket betyder, at mange kort vil udløbe i 2024.

1,6 millioner kort skal derfor udskiftes

I alt 1,6 millioner kort udløber i løbet af 2024, og langt størstedelen af dem udløber inden sommerferien.

Klar til kortudskiftning

"Vi i Udbetaling Danmark har forberedt os på den store mængde udskiftninger af det blå EU-sygesikringskort. 

Hvis danskerne sørger for at bestille nye kort inden deres nuværende kort udløber, kan de fortsætte med at rejse trygt i de lande, hvor kortet dækker," siger koncerndirektør Kristine Stenhuus.

Bestil i god tid

Selvom hun forventer, at kortudstedelserne vil forløbe uden problemer, opfordrer hun til, at man ikke venter med bestillingen til sidste øjeblik:

”Leveringstiden for det blå EU-sygesikringskort er to til tre uger. Så har man rejseplaner, er det en god idé at bestille kort til hele familien i god tid inden sommerferien,” fortæller hun.

Man kan læse om reglerne og bestille kortet med få klik på borger.dk/eu-sygesikringskort. Mens man venter på det rigtige kort, modtager man et midlertidigt bevis.

Regler og behovsvurdering

Det er muligt at bestille kortet når som helst – både før og efter udløbsdatoen.

Derfor behøver man ikke skynde sig, hvis man ikke skal rejse foreløbig. Og hvis man aldrig rejser til de lande, hvor det blå EU-sygesikringskort dækker, behøver man slet ikke et kort, oplyser Udbetaling Danmarks koncerndirektør.

Hun anbefaler, at man sætter sig ind i reglerne i de lande, man rejser til, for at vurdere behovet for en privat rejseforsikring.

Bestil kortet og læs om reglerne

For mere information og for at bestille det blå EU-sygesikringskort, besøg borger.dk/eu-sygesikringskort.

Fakta

  • Cirka 4,6 millioner danskere har et EU-sygesikringskort, og omkring 1,6 millioner af disse kort udløber i 2024.

  • Udbetaling Danmark har siden 2014 været ansvarlig for at udstede EU-sygesikringskortet.

  • Styrelsen for Patientsikkerhed og regionerne står for refusion til borgere, der har betalt for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion.

  • EU-sygesikringskortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder sig i. Derfor kan man risikere at skulle betale hele eller dele af behandlingen selv, hvis man ikke har en privat rejseforsikring.

  • Kortet dækker ikke hjemtransport.

  • Børn skal have deres eget kort.

Mest læste

Supermarkedsansat med bøn til kunder: Stop med det En supermarkedsansat har en bøn til kunderne om at droppe den ulækre vane, der særligt forsvandt under coronapandemien.
Sådan rengøres fugerne på badeværelset nemt: Hjemmeremedier der fjerner snavs for altid Fugerne mellem badeværelses fliserne er meget tilbøjelige til, at blive misfarvet, og det er bestemt ikke nogen fryd for øjet, og ej heller særlig hygiejnisk. Heldigvis er der nogle nemme og effektive hjemme remedier, du kan bruge til, at give dit badeværelse en opgradering.

Anbefalet til dig