Ukraine indvilliger i russisk krav

29/03/2022

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock.com
Ukraine er klar til at imødekomme mindst et russisk krav.

Mest læste i dag

Tirsdag har Rusland og Ukraine igen været samlet ved forhandlingsbordet i Istanbul. Det er bestemt ikke første runde af fredsforhandlinger mellem de to lande, men hidtil har forhandlingerne ikke ført meget med sig.

Ifølge BBC er der dog nu en smule fremskridt i forhandlingerne, hvor Ukraine angiveligt skulle have udtalt, at de vil acceptere en 'neutral status', hvilket er et af de russiske krav.

De ukrainske forhandlere har dog slået fast, at de ikke er villige til at imødekomme kravet gratis. Det vil derimod komme på bekostning af en række sikkerhedsgarantier.

Neutral status vil betyde, at Ukraine accepterer, at de ikke kan tilslutte sig en militæralliance, herunder NATO. Ydermere vil det også betyde, at de ikke kan lægge land til militærbaser.

Både Polen, Israel, Tyrkiet og Canada kan være blandt de potentielle sikkerhedsgaranter for Ukraine, lyder det.

Forslagene vil også omfatte en 15-årig høringsperiode i forhold til det annekterede Krim. Det er dog kun noget, der vil træde i kraft, hvis Rusland vil acceptere, at der indgås en 'fuldstændig våbenhvile' mellem de to lande.

De ukrainske forhandlere sagde, at der var nok materiale i de nuværende ukrainske forslag til, at et møde mellem præsident Zelensky og den russiske præsident, Vladimir Putin, ville være berettiget.

Ifølge BBC tilføjede de også, at der endnu ikke er kommet svar fra Rusland, hvorfor det altså fortsat er ukendt, hvordan russerne forholder sig til de forslag, der er blevet fremsat af de ukrainske forhandlere.

Til gengæld lyder det, at fredsforhandlingerne på et andet punkt har været så produktive, at russerne har lovet, at de vil reducere deres militær aktivitet omkring den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Dette skulle Ruslands viceforsvarsminister, Alexander Fomin, have udtalt ifølge BBC, der citerer det russiske nyhedsbureau Tass.

Han har udtalt, at russerne 'vil skære ned på militær i retning af Kyiv og Tjernihiv', hvilket de ønsker at gøre for at 'øge den gensidige tillid til fremtidige forhandlinger'. Ikke nok med det, så siger han, at det gøres for at 'blive enige og underskrive en fredsaftale med Ukraine'.

 

Anbefalet til dig