Ukrainsk vicechef: "Alt afhænger af Vesten"

11/06/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Der kommer nu en nedslående melding fra Ukraine.

Mest læste i dag

Krigen i Ukraine er nu nået til et stadie, hvor størstedelen af angrebene kommer via artilleri - altså enten via mortérgranater eller granater fra eksempelvis en haubits.

Sådan en krig er dyr, for én granat koster noget mere end én patron til en riffel. Derfor holder det lige nu hårdt for Ukraine, som først for alvor har fået tunge våben over de sidste par uger.

Skal man tro Vadym Skibitsky, vicechef for Ukraines militære efterretningstjeneste, så afhænger Ukraines skæbne derfor direkte af Vestens bidrag til kampen mod Rusland.

"Dette er en artillerikrig nu.  Frontlinjerne er nu, hvor fremtiden vil blive afgjort, sagde han til The Guardian, og tilføjede:

"Og vi taber med hensyn til artilleri. Alt afhænger nu af, hvad Vesten giver os. Ukraine har et artilleristykke til 10 til 15 russiske artilleristykker. Vores vestlige partnere har givet os omkring 10 % af det, de har."

Ifølge Skibitsky, så bruger Ukraine lige nu 5.000 til 6.000 granater om dagen. Ukraine er næsten løbet tør for ammunition, så lige nu bruger man 155 mm granater af NATO-standard.

Helt konkret kunne Skibitsky godt tænke sig langdistanceraketsystemer til at ødelægge de russiske artilleristykker på afstand.

Ukraine vil desuden komme med en specifik liste over våbenønsker til NATO på et møde i Bruxelles den 15. juni.

Den ukrainske præsident Zelensky sagde i sidste uge, at mellem 60 og 100 ukrainske soldater dør hver dag, og at yderligere 500 såres. Det samlede tabstal har man dog hemmeligtholdt.

Anbefalet til dig