Undrer du dig også? - Her er forklaringen

17/11/20 11:15

Christian Granhøj Skouboe

Sådan ser de nye danske sedler ud. Foto: Nationalbanken
Særligt en detalje springer i øjnene.
Nationalbanken har sendt nye, opdaterede 500-kronesedler på gaden. Det fortæller banken tirsdag i en pressemeddelelese. 

Nationalbanken har sendt nye, opdaterede 500-kronesedler på gaden. De nye sedler ligner de eksisterende sedler meget, men der er små forskelle, fordi der er blevet tilføjet flere nye sikkerhedselementer.

De eksisterende sedler er fortsat gyldige og i omløb, så man behøver ikke at ombytte sine sedler, understreger Nationalbanken. I løbet af de kommende år vil de øvrige danske pengesedler også komme i nye udgaver.

Markant detalje springer i øjnene

De nye udgaver af pengesedlerne er et resultat af, at Nationalbanken for seks år siden besluttede at lukke sit seddeltrykkeri og udlicitere trykningen af pengesedler. Brugen af kontanter er faldet i en årrække, og det har betydet, at det ikke længere er økonomisk forsvarligt for Nationalbanken selv at opretholde driften af et seddeltrykkeri.

Det er fortsat Nationalbankens ansvar at levere sikre sedler og mønter, selvom Nationalbanken ikke selv foretager trykningen.

Du genkender nemmest de nye 500-kronesedler ved at kigge efter den såkaldte vinduestråd, som er blevet lettere at få øje på. Det er en rød, stiplet linje, som nu er flyttet til forsiden med broen.

Hvis du har undret dig over, hvorfor visse nye sedler er mere markerede, end tilfældet tidligere har været, så er dette svaret.