Unge i oprør: Sultestrejker, indtil Jeppe Bruus og politikerne hører dem

Af: Liva H.

|

30/09/2024

Nyheder
Foto: Den grønne ungdomsbevægelse
Foto: Den grønne ungdomsbevægelse
Sultestrejken har ingen bestemt slutdato.

Lige nu læser andre også

11 unge startede i dag en sultestrejke foran forhandlingerne om Grøn Trepart.  De sultestrejker med kravet om en højere CO2-afgift, som målrettes de største og rigeste forurenere, sikrer et opgør med den animalske produktion, og giver provenuet tilbage til plantebaseret og småskala produktion. Trepartsminister Jeppe Bruus blev i eftermiddags overrasket af aktivisterne, som sad i campingstole udenfor indgangen til ministeriet med store skilte med budskaber såsom "Sultestrejke for et levedygtigt landbrug".

Det skriver Den Grønne Ungdomsbevægelse i en pressemeddelelse.

Frustrerede over landbrugslobbyens rolle i forhandlingerne

De 11 unge fra Den Grønne Ungdomsbevægelse mødtes til morgenmad kl. 10 for at spise det sidste måltid inden sultestrejken. Klokken 12 i dag satte de sig ud foran ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri, på Holbergsgade 6, hvor politikerne i de her dage er gået i gang med at forhandle Grøn Trepart. Der gik ikke lang tid før Jeppe Bruus, trepartsministeren, blev konfronteret af aktivisterne, da han skulle ind til møde i ministeriet. Ifølge en af de sultestrejkende, er formålet med at sidde  foran ministeriet, netop at sørge for at de politikere, der skal ind til forhandlingerne, ikke kan undgå at se dem i øjnene, og ændre anbefalingerne inden aftalen  vedtages i Folketinget: 

“Vi sultestrejker fordi vi står midt i et eskalerende klimakollaps, og for at dem, der sidder og forhandler lige nu, skal forstå det enorme svigt, som Den Grønne Trepart bliver, hvis den vedtages uden et opgør med den animalske produktion. Der er ingen tvivl om, at det er landbrugslobbyen, der dikterer landbrugspolitikken i Danmark, og at vi på ingen måde har kunnet påvirke aftalen. Derfor sidder vi her som repræsentanter for den unge og fremtidige generation, og sulter foran forhandlingerne hver dag, indtil vi bliver hørt af Jeppe Bruus og de andre politikere, siger Elise Sydendal, sultestrejkende og aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse. 

Konfronterede Jeppe Bruus på vej til forhandlingerne

Det virker dog alligevel til at aktivisterne allerede har lykkes med at få en form for ørenlyd hos Jeppe Bruus, eftersom de sultestrejkende kort tid efter konfrontationen med trepartsministeren, blev inviteret til et møde på onsdag. Det vil altså være på dag 3 af sultestrejken. De sultestrejkende mener dog ikke at mødet er andet end en symbolsk handling fra trepartsministeren:

“Det er jo godt at Jeppe Bruus siger han gerne vil drikke kaffe med os, problemet er bare, at vi  har gjort alt vi kunne i 5 år for at ændre den landbrugspolitiske kurs. Vi har lavet massevis af demonstrationer og mobiliseret ti tusindvis på gaden, skrevet debatindlæg, skrevet bøger, lavet den ene kreative aktion efter den anden, og i al den tid har vi anmodet om møder med samtlige landbrugsministre. Alligevel kan vi tælle på en hånd, hvor mange møder vi har fået, for slet ikke at nævne hvor korte og overfladiske de har været” siger Selma De Montgomery, og fortsætter:

“Det er desuden latterligt, at tænke, at et 30 minutters kaffemøde med Jeppe Bruus, på nogen måde kan sammenlignes med den tid, han har tilbragt med landbrugslobbyisterne, det sidste halve år.”

60 mennesker arbejder i  døgndrift for at sikre, at de sultestrejkende er trygge 

I Den Grønne Ungdomsbevægelse er der 60 mennesker, der har arbejdet i døgndrift de sidste 3 uger for at få sultestrejken op at stå. Ifølge Lea Wiggen kræver det dobbelt så mange omsorgspersoner til stede som sultne, hver dag, for at det hele skal køre rundt. 

“For at sikre, at de sultestrejkende har det, de skal bruge, og at de ikke overvældes af forbipasserende, politikere eller presse, er der dobbelt så mange til stede, hver dag, for at passe på dem. Det kræver også meget af alle omkring, der skal sætte studiet eller arbejde på pause på ubestemt tid.” siger hun. 

Desuden har bevægelsen startet en indsamling af støtteerklæringer til protesten, som har rundet de første 800 underskrifter siden strejken startede kl 12. 

Foto: Den grønne ungdomsbevægelse

Anbefalet til dig