USA har spioneret målrettet mod Danmark

15/11/20 20:45

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Den amerikanske efterretningstjeneste har spioneret mod Danmark

NSA, den amerikanske efterretningstjeneste, har udnyttet et tophemmeligt dansk-amerikansk spionsamarbejde til at spionere mod centrale ministerier og private virksomheder i Danmark. 

Det er konklusionerne i et antal strengt fortrolige rapporter, som en whistleblower lavede i 2015.

Det skriver B.T., der har oplysningerne fra DR Nyheder, som har talt med flere af kilderne, der har indsigt i rapporterne. 

"NSA har brugt kabelsamarbejdet til målrettet spionage mod Danmarks nærmeste allierede og tidligere også mod danske interesser og mål, siger en kilde, der udtaler sig på betingelse af anonymitet," lyder det på DR Nyheder. 

Kan hente vigtige data

Den amerikanske spionage har blandt andet undersøgt Finansministeriet, Udenrigsministeriet og Terma i Århus. 

"NSA bruger samarbejdet med FE til at spionere mod danske mål. Det opdager en medarbejder, der går til cheferne med den viden, siger en anden kilde," siger en anden kilde til DR Nyheder. 

Den formodede spionage er foregået gennem et spionprogram. Det gør det muligt at søge i data, som efterretningstjenesterne trækker ud af internetkabler. 

Det vil blandt andet tillade dem at hente mailkorrespondancer, se hvad folk skriver i chatrum eller se, hvem der ringer til hvem.

Det er ikke lykkes at få nogle kommentar fra Forsvarets Efterretningstjeneste, ligesom tilsynet med Efterretningstjenesterne heller ingen kommentarer har.