Det lyder måske som noget fra en science fiction-film, men ikke desto mindre har et hold af forskere vækket 46.000 år gamle rundorm til live.
Nyheden kommer fra Sibirien, hvor forskere har fundet rundorme, der er intakte og i live, selvom de har ligget i en form for dvale de sidste 46.000 år, skriver Washington Post. Ormen har derfor levet samtidigt med mammutterne og er et bevis på, at organismer kan overleve under selv de mest ekstreme betingelser.
Men hvordan kan ormen stadig være i live?
Det har været kendt i flere år, at mikroskopiske organismer, som eksempelvis orm, kan overleve ved at slukke for deres biologiske funktioner med en proces, der kaldes cryptobiosis. Og det har ormen gjort i over 46.000 år, hvor den har opholdt sig i den Sibiriske permafrost, selvom den ifølge forskerne ellers kun ville have haft én eller to måneder at leve i. Opdagelsen er derfor med til at belyse, hvordan liv tilpasser sig selv gennem evolution.
Ormen gjorde dog et noget større comeback, end forskerne have forventet.
Orm chokerer forskerne, da den kommer til live
Som om det ikke er vildt nok, at rundormen stadig er i live efter 46.000 år, så chokerede den forskerne. Den begyndte nemlig kortvarigt efter at være kommet til live at formere sig.
Da forskerne fik liv i ormene, viste det sig, at der var en hun, og den begyndte at producere babyer. Ormen behøver nemlig ikke en partner, før den kan reproducere sig selv – heller ikke selvom der er tale om en orm, der har været nedfrosset i over 46.000 år.