Nyheder24.dk
Forside Sundhed Te og kaffe ‘øger risikoen for dødelig kræft seks gange’...

Te og kaffe ‘øger risikoen for dødelig kræft seks gange’ – men det handler om, hvordan du drikker det

Kaffe
Shutterstock

Danskerne elsker kaffe og te, hvorfor de drikker millioner af dem hver dag. Men man skal overveje nøje, hvordan man drikke det.

Lige nu læser andre

Afhængigt af, hvordan du drikker din kaffe eller te, kan du markant øge din risiko for kræft. Den rette måde at lave og drikke te eller kaffe på diskuteres flittigt, og alle har for eksempel deres egen idé om den ‘perfekte temperatur’.

Men at nyde en drik, der er for varm, er blevet sat i forbindelse med kræft i spiserøret. Det skriver The Sun.

Et stort studie med næsten en halv million voksne viste, at det at drikke otte eller flere kopper meget varm te eller kaffe om dagen kan gøre dig seks gange mere tilbøjelig til at udvikle kræft i spiserøret, sammenlignet med en person, der ikke drikker varme drikke.

Allerede i 2016 klassificerede Det Internationale Agentur for Kræftforskning det at drikke meget varme drikke (over 65°C) som ‘sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker’ – i samme risikokategori som røg fra brændeovne indendørs eller et højt indtag af rødt kød.

Denne vurdering byggede på studier fra Sydamerika, hvor det blev påvist, at det at drikke store mængder maté – en traditionel urtedrik, som typisk indtages ved omkring 70°C – øgede risikoen for kræft i spiserøret. Lignende undersøgelser i Mellemøsten, Afrika og Asien har støttet op om dette.

Læs også

Vincent Ho, der er lektor og klinisk gastroenterolog ved Western Sydney University, har afsløret, at varme drikke kan forårsage kræft, da de beskadiger cellerne i slimhinden i spiserøret, hvilket over tid kan føre til sygdomsudvikling.

Han påpeger, at forskere foreslog denne sammenhæng allerede for næsten 90 år siden. Viden om, hvordan varme drikke kan skade spiserøret, stammer primært fra dyreforsøg.

Ét studie fra 2016 viste, at mus, der var disponerede for kræft, hurtigere udviklede forstadier til kræft i spiserøret, hvis de fik meget varmt vand (70°C), sammenlignet med mus, der fik koldere vand.

En anden teori er, at varmeskader svækker spiserørets naturlige beskyttelsesbarriere, hvilket øger risikoen for yderligere skade fra mavesyre. Over tid kan denne kroniske skade øge sandsynligheden for kræft i spiserøret.

Risikoen afhænger dog af, hvor meget og hvor hurtigt man drikker. At drikke store mængder på én gang kan forårsage varmeskader. I et studie målte forskere temperaturen i spiserøret hos personer, der drak varm kaffe ved forskellige temperaturer.

Læs også

De fandt, at små slurke med en temperatur på 65°C næppe medfører langsigtede problemer. Men over flere år kan store mængder varme drikke øge risikoen.

Så hvilken temperatur er sikker, hvis man vil nyde varme drikke uden at tage for store risici? Ifølge Ho viste et amerikansk studie, at den ideelle temperatur for kaffe er 57,8°C – en temperatur, hvor smag og aroma bevares, men hvor risikoen for skader på spiserøret mindskes.

Det svarer til at lade en frisklavet kop te eller kaffe stå i cirka otte minutter, før man drikker den. Ho anbefaler generelt at tage sig god tid.

“Lad drikken køle lidt af, rør rundt, pust på den, åbn låget på takeaway-kaffen eller tilsæt lidt koldt vand eller mælk. Små slurke er også en god idé for at teste temperaturen,” sagde Ho.

Ads by MGDK