Vær opmærksom på dette inden du hæver dine feriepenge

15/03/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Nu går der ikke længe, før det er muligt at hæve sine indefrosne feriepenge.

Mest læste i dag

Da det blev muligt at hæve tre ugers indefrosne feriepenge sidste år, benyttede over 2,3 millioner danskere sig af muligheden. Og nu varer det ikke længe, før det er muligt at hæve de resterende to ugers indefrosne feriepenge.

Men uanset om du vælger at lade dine feriepenge stå - eller om du vælger at få udbetalt to eller fem uger - så er der vigtige ting, som du bør være opmærksom på.

Det skriver revisionsfirmaet PwC i en pressemeddelelse.

“Man skal først og fremmest spørge sig selv, om man har et behov for pengene nu og her. Hvis svaret er nej, skal man overveje, om man vil lade dem stå og forrente hos LD Fonde, eller om man selv vil investere dem, fordi man vurderer, at man kan opnå et højere afkast, end hvad LD Fonde kan forrente dem til,” siger Per Ørtoft Jensen, partner og skatteekspert hos PwC. 

Ens personlige skatteforhold gør sig også gældende, når man vælger feriepenge til eller fra. Hvis man betaler topskat, vil man blive hårdere beskattet end andre, og samtidig er der også en mulighed for, at den ekstra feriepengeudbetaling kan medføre en topskat, hvis man befinder sig lige på grænsen.

“Hvis man står i den situation, at man skal betale topskat af udbetalingen, kan det give mening, at indbetale pengene på en fradragsberettiget pensionsordning. Når man udskyder udbetalingen til pensionsdagen, er der også en mulighed for, at ens indtægtsforhold er ændret, som så betyder, at man ikke vil blive ramt af topskat,” lyder det fra Per Ørtoft Jensen, som tilføjer, at der også som følge af de komplicerede regler om modregning i offentlige ydelser altid bør laves en konkret vurdering.

Gang i forbruget

Feriepengene udbetales for at sætte gang i forbruget igen og stimulere den danske økonomi. 

“Man kan naturligvis støtte økonomien ved at bruge pengene til forbrug og gå ud at spise, når det igen bliver muligt, købe ny cykel eller investere i sin bolig, hvor man også kan gøre brug af håndværkerfradrag,” fortæller Per Ørtoft Jensen.

Men man bør overveje ens gældssituation, tilføjer han.

“Det er vigtigt at have for øje, om man har gæld som kviklån eller skattegæld. Hvis det er tilfældet, er det en god idé at nedbringe den, fordi det er simpelthen en meget dyr gæld at have,” afslutter Per Ørtoft Jensen.

De resterende feriepenge kan hæves fra på et endnu ikke-fastlagt tidspunkt i marts frem til den 31. maj, oplyser Beskæftigelsesministeriet.