Varm vinter får voldsom konsekvens: Her vil rotterne stortrives

Af: Mie M.B

|

03/02/2025

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det milde vejr vil få rottebestanden til at vokse enormt i disse byer

Lige nu læser andre også

Flere rotter i storbyerne kan blive en realitet i fremtiden. En ny rapport viser, at klimaforandringerne skaber bedre levevilkår for rotter, hvilket fører til markante stigninger i deres populationer i flere af verdens storbyer.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Science Advances har analyseret data fra 16 byer verden over. Konklusionen er klar: Byer med stigende temperaturer oplever også en vækst i antallet af rotter. Det skriver TV 2.

Flere rotter i varmere byer

"Vi fandt, at disse byer, der har haft en tendens med stigende temperaturer i løbet af de sidste 50 år, også har et hurtigere voksende antal rotter," siger Jonathan Richardson, professor i biologi ved University of Richmond og hovedforfatter på undersøgelsen, til CBS News.

Undersøgelsen kobler rottestigninger til flere faktorer, herunder høj befolkningstæthed og få grønne arealer. Men den vigtigste faktor er varmere temperaturer. Vinteren bliver mildere, hvilket giver rotterne bedre betingelser for at overleve, søge føde og formere sig.

Eksplosiv rottevækst i Danmark

Selvom rottepopulationen i Danmark har været faldende i en årrække, oplevede flere kommuner i slutningen af 2024 en voldsom stigning i rotteanmeldelser. I Aalborg Kommune blev der i 2024 registreret dobbelt så mange anmeldelser som året før.

"I mine 45 år husker jeg ikke, at det før har været så voldsomt med antallet af rotteanmeldelser," siger Claus Schultz, formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer, til TV 2.

Ifølge Schultz kan et vådt efterår kombineret med en mild vinter have medvirket til rotteeksplosionen, da store mængder regn tvang rotterne op fra deres huler.

Fra gift til forebyggelse

Professor Jonathan Richardson peger på, at storbyer kan lære af de få byer i undersøgelsen, hvor rottebestanden faldt. Her blev der fokuseret på borgeroplysning og en mere strategisk tilgang til skadedyrsbekæmpelse frem for brug af gift.

"Hvis man ikke får styr på det her, bliver det kun værre," advarer han.

Claus Schultz mener, at forebyggelse og hurtig reaktion på rotteanmeldelser er afgørende. Han understreger, at stram lovgivning og effektive bekæmpelsesmetoder hidtil har holdt den danske rottepopulation nede, men at klimaforandringer vil gøre det endnu vigtigere at tænke langsigtet.

Anbefalet til dig