Vejle får affalds- og genbrugsplads på 84.000 kvadratmeter

Nyheder
Foto: Shutterstock
Nu tager Vejle Kommune et kvantespring ind i fremtiden med byrådets godkendelse af RessourceCenter Vejle, der kommer til at bygge oven på de sidste mange års gode arbejde med sortering og genanvendelse.

Lige nu læser andre også

Affald er på verdensplan en kæmpe udfordring, og Vejle Kommune ønsker i høj grad at få borgere, uddannelsesinstitutioner og virksomheder med ind i udviklingsfasen.

"RessourceCenter Vejle kommer til at tage vores indsats inden for genanvendelse, genbrug og cirkulær økonomi til et helt nyt niveau. Ved at flytte AffaldGenbrug fra Vestre Engvej og op til Vejle Nord åbner vi op for helt nye fremtidssikrede rammer, der gør ressourcecentret til en del af Vejles resiliente profil," siger Jens Ejner Christensen, borgmester i Vejle Kommune og forklarer:

"De nuværende faciliteter på Vestre Engvej er i dag helt nedslidt, og ved at flytte gives der samtidig plads til Vejles nye resiliente bydel, Ny Rosborg, som i weekenden bød på Åben By. På den måde får vi skabt ikke bare én fremtidsorienteret løsning, men faktisk to fyrtårne til glæde og gavn for fremtiden."

Give og Børkop opgraderes også

Det er ikke kun Vejle by, der opjusterer og fremtidssikrer AffaldGenbrug. Pladsen i Give er i fuld gang med at blive opgraderet, og tilsvarende er planlagt for pladsen i Børkop, så der bliver endnu mere genanvendelse og genbrug. Efter planen forventes pladsen i Give at stå klar i sensommeren 2019, mens Børkop pladsen forventes klar i midten af 2020.

Ligesom i Give og Børkop, hvor de lokale brugere har været inddraget undervejs i hele forløbet, skal RessourceCenter Vejle videreudvikles i tæt dialog med brugerne og virksomheder, som kan have interesse i ressourcerne til videre oparbejdning.

"Det er vigtigt, at vi har brugerne med til at give os deres idéer og tanker om, hvordan vi får mest muligt ud af ressourcecentret. En af måderne, vi vil komme i dialog med borgerne på, er på Folkemødet i Vejle, hvor vi har en dialogstand om RCV," siger Karl Erik Lund, formand for Natur- og Miljøudvalget.

Et center til inspiration

Det nye ressourcecenter bliver fleksibelt og tilpasset en samfundsudvikling, der har fortsat fokus på øget genanvendelse. Herudover skal centret bidrage til udvikling af nye private arbejdspladser i området, hvor virksomheder, der har fokus på øget ressourceudnyttelse og den grønne dagsorden, vil kunne få spændende samarbejdspartnere i nabolaget.

"Vi vil skabe et ressourcecenter, som leverer høj service til vores mange brugere og er nemt at betjene. Samtidig skal det inspirere både borgere, uddannelsesinstitutioner og virksomheder til at bidrage til yderligere ressourceoptimering. Ligeledes vil formidling også blive en meget afgørende del af det nye ressourcecenter," siger Karl Erik Lund, formand for Natur- og Miljøudvalget og uddyber:

"Det skal for eksempel være muligt at dele idéer og få inspiration til bedre sorteringsløsninger i køkkenet, ligesom der vil være et miljø, der gør det muligt at undersøge, hvordan det, vi i dag ser som affald, kan omdannes til ressourcer og gerne genbruges."

Det nye ressourcecenter bliver skabt med minimal risiko for støj, støv og lugt - både for gæster og medarbejdere - og efter et arkitektonisk princip, som giver sammenhæng med landskabet samtidig med, at det bidrager til funktionaliteten.

Vejle skal tænke mere cirkulært

RessourceCenter Vejle vil årligt fra en start komme til at håndtere ca. 100.000 tons materiale, og ca. 250.000 biler vil besøge stedet. Her skal ressourcecentret bidrage til en større grad af genbrug.

Det nye ressourcecenter kommer nemlig til at udfordre vores nuværende, mere lineære tankegang om affald.

Et godt eksempel på den nye og fremtidssikrede tankegang er at undgå containerne og erstatte dem med indendørsområder, hvor det udtjente kan afleveres til direkte genbrug. For eksempel vil cykler ikke længere afleveres i en stor container og presses sammen med en stor grab for at give plads til flere. I stedet bliver cykler afleveret under tag og kan derfor udnyttes af virksomheder, der giver dem en opgradering, så de får nyt liv på landevejene.

Det samme vil kunne ske på mange andre områder. Der vil derfor blive et helt andet behov for samspil mellem mange parter, og det er netop, hvad der nu skabes rammer til kan udfolde sig.

Fakta

  • RessourceCenter Vejle kommer til at brede sig over et grundareal på 84.000 kvadratmeter.
  • Den del af ressourcecentret, der kommer under tag, bliver på 19.230 kvadratmeter.
  • De samlede etableringsomkostninger forventes at beløbe sig til 200 mio. kr.
  • Det nye ressourcecenter vil efter planen stå færdig til indvielse i 2022.
  • Ressourcecentret etableres, uden det betyder gebyrstigninger for borgerne.

Anbefalet til dig