Vink farvel til Kim Larsen: Alt dansk musik fjernes

31/07/2020

Christian Granhøj Skouboe

Kim Larsen er en af de kunstnere, hvis musik forsvinder. Foto: Simon Wedege Petersen
Nu er det slut med at lytte til dansk musik på en af verdens mest populære hjemmesider.

Mest læste i dag

Netop nu forhandles der om en fælles-nordisk aftale om brug af musik på YouTube i fuld gang. Aftalen skal erstatte de norske, finske og danske komponist -og sangskriverselskabers lokale aftaler og samle dem i én fælles aftale med Google.

For Kodas - der administrerer rettighederne til dansk musik - vedkommende udløb den nationale aftale i april, hvorefter den blev midlertidigt forlænget, som det er helt normal praksis i branchen, mens man forhandler om en ny aftale.

Nu har Koda dog udsendt en pressemeddelelse, der bringer dårligt nyt for alle, der godt kan lide at lytte til dansk musik på Youtube. 

"Google har dog nu, som betingelse for en ny midlertidig aftaleforlængelse, krævet, at de penge, som komponister og sangskrivere får for YouTubes brug af musik, reduceres med knap 70 procent - og det på trods af, at YouTubes brug af musik er steget markant, siden Koda indgik den sidste aftale med Google," skriver Koda i pressemeddelelsen - inden de understreger: 

"Det kan Koda naturligvis ikke acceptere, og Google har nu på egen hånd besluttet, at Kodas medlemmer ikke kan få deres indhold vist på YouTube, og at deres fans og brugere på YouTube er afskåret fra at høre musikken, indtil en ny aftale er på plads."

Handler om penge

Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen, fortæller, at man fra deres side mener, at Youtube burde betale mere for at have den danske musik liggende. 

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer igennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes free-ride og underbetaling af kunstnerisk indhold i forbindelse med EU´s Copyright-direktiv. At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart,” udtaler Gorm Arildsen i pressemeddelsen. 

Ekstra Bladet har talt med Dan Chalmers, som er direktør for den europæiske arm af YouTube Music. I hans udlægning ønsker danske musikere højere betaling end musikere i andre lande får. 

"KODA beder om væsentligt mere end det, vi betaler vores andre partnere rundt om i verden, og det mener vi ikke er rimeligt over for vores andre partnere og indholdsskabere. Og uden licens er vi ikke i stand til at gøre indholdet tilgængeligt i Danmark."

 

Anbefalet til dig