Dette fænomen kaldes synæstesi og det og andre fænomener, der kan fortælle os om hvordan hjernen tolker informationen fra vores sanser, fortæller Thomas Alrik Sørensen lektor fra Aalborg Universitet om på Trapholt. Foredraget holdes i forbindelse med Hjerneugen og Trapholts aktuelle udstilling SENSE ME søndag d. 15. marts.
Synæstesi er betegnelsen for en sammenblanding af forskellige typer af sanseindtryk. En synæstet kan eksempelvis høre farver, smage ord eller mener at ugedage og bogstaver har bestemte farver. Thomas Alrik Sørensen, lektor og leder af Centre for Cognitive Neuroscience ved Aalborg Universitet, holder foredrag på Trapholt om hvordan vores hjerner tolker informationen fra vores sanser og hvordan det varierer langt mere imellem os end vi dagligt tager for givet.
Hjerneforskning og SENSE ME
Thomas Alrik Sørensen har bidraget med sin forskning i synæstesi og hvorledes hjernen bearbejder information fra sanserne til Trapholts aktuelle udstilling SENSE ME og til publikationen, der blev udgivet i forbindelse med åbningen. I SENSE ME indgår også en synæstesitest udviklet af Centre for Cognitive Neuroscience, så er man nysgerrig på, om man selv har synæstesi, er det muligt at prøve en let test på museet.
Udstillingen SENSE ME på Trapholt sætter fokus på vores sansning af verden. Kunstnere og designere – flere af dem synæsteter - breder den sansemæssige vifte ud til rumlige installationer, hvor lyd, duft, smag, taktilitet, berøring og krop bliver inddraget. Gæster inviteres til at udfordre, hvad det vil sige at sanse for den enkeltes individuelle oplevelser og andres oplevelser.
International hjerneuge
Uge 11 er international hjerneuge og arrangementet er arrangeret i samarbejde med HjerneForum.