Forbrug: Sådan opbevarer du frugt og grønt optimalt

05/06/2020

Julie Møller

Foto: Shutterstock
Mange mennesker er ofte usikre på, hvordan grøntsager og frugter opbevares bedst. Her får du svaret.

Mest læste i dag

Har bananerne bedst af at ligge på køkkenbordet? Er det egentlig godt for kartoflerne at være på køl? Og hvad med jordbærrene? Det kan godt være forvirrende at finde hoved og hale i, og derfor har engelske Mirrow undersøgt sagen.

Bananerne har godt af være på køl

Det er en misforståelse, at bananer helst skal holdes ude af køleskabet. Hvis de placeres i køleskabet, kan det faktisk hjælpe med at forlænge holdbarheden. Bananen vil fortsætte med at brune, men selv kødet vil ikke modnes lige så hurtigt, og holdbarheden forlænges med en uge, fastslår artiklen. 

Fjern emballagen fra rodfrugter

Derudover er det også en god ide at fjerne plastemballagen med det samme - især fra rodfrugter såsom kartofler og gulerødder. Emballagen skaber ofte fugt, og rodfrugterne trives bedst under mørke og tørre forhold med masser af ventilation. 

Agurker skal ikke opbevares på køl

Der er nok mange af os, der opbevarer agurker i køleskabet, men det er altså ikke optimalt, ifølge artiklen. Agurker skal opbevares køligt, men ikke køleskabs-køligt, da agurker reagerer dårligt på ekstremt kolde forhold.

Appelsiner ud af køleskabet

Appelsiner skal ikke være i køleskabet, da fugten ødelægger skallen og efterfølgende smagen - derfor er det bedst at opbevare appelsiner i en frugtskål ude af køleskabet. 

Derimod skal bær, såsom hindbær, jordbær, brombær og kirsebær, altid opbevares på køl.  

Lad frugterne modne og kom herefter på køl

Frugter såsom abrikoser, kiwier og mango modner bedst uden for køleskabet. Men når mangoen eksempelvis har nået et modningsniveau, som passer til ens smagsløg, så kan man med fordel putte den på køl. Herved øges holdbarheden og modningsprocessen sænkes. 

Selvom mange mener og tror, at den bedste måde at holde frugt og grønt frisk på er i et køleskab, så er det klart, at den tilgang ikke passer til alt. Der skal vurderes fra madvare til madvare samt tages højde for ens egne smagspræferencer, når det kommer til opbevaring af frugt og grønt, understreger artiklen. 

 

Anbefalet til dig