Danskerne skal forberede sig på endnu en omgang prisstigninger, der især vil ramme varer som mejeriprodukter og kød.
Ifølge Jyllands-Posten Erhverv er en ny bølge af højere råvarepriser på vej, hvilket med tiden vil slå igennem i detailhandlen og mærkes på forbrugerpriserne.
Råvarepriserne stiger – og forbrugerne betaler
FN’s fødevareprisindeks, der følger de globale råvarebørser, er steget otte ud af de seneste ni måneder.
Ifølge Palle Jakobsen, markedsanalytiker hos Agrocom, skyldes udviklingen blandt andet øget efterspørgsel fra forbrugere, der efter flere år med stram økonomi nu har flere penge mellem hænderne. "Efterspørgslen vokser, fordi mange forbrugere har fået betydelige lønstigninger og dermed kan bruge flere penge på mad," forklarer han.
Samtidig står landmændene over for massive udfordringer.
Strammere miljøregler og nye klimaafgifter har gjort mange landmænd tilbageholdende med at investere i udvidelser, hvilket har skabt usikkerhed om fremtidig produktion.
Stagnerende produktion trods højere indtjening
Selvom landmændenes indtjening er steget markant over de seneste år, har mælkeproduktionen i Danmark ikke rykket sig nævneværdigt de sidste fem år, viser en analyse fra Danmarks Statistik.
Ifølge Kjartan Poulsen, formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, skyldes det, at unge tøver med at gå ind i erhvervet. "Der er stor usikkerhed om fremtiden i branchen," forklarer han.
Den dobbelte effekt af strammere miljøkrav og stigende efterspørgsel presser både producenter og forbrugere.
Mens råvarepriserne stiger globalt, og landmændene kæmper med at finde fodfæste i en branche under forandring, bliver resultatet højere priser for danskerne i supermarkedet.
Forbrugerne kan derfor forvente, at dagligvarer som mælk og kød bliver endnu dyrere i den kommende tid – en udvikling, der rammer hårdt i en tid, hvor mange allerede føler sig økonomisk presset.