Virksomheder mangler medarbejdere: Bremser væksten i dansk økonomi

Af: Amalie L.

|

04/07/2024

Penge
Genrefoto: Shutterstock
Genrefoto: Shutterstock
Virksomheder har vanskeligt ved at finde medarbejdere, hvilket kan få konsekvenser for økonomien.

Lige nu læser andre også

Manglen på kvalificerede medarbejdere udgør en alvorlig hindring for væksten i dansk erhvervsliv. 

Det viser en nylig undersøgelse fra Dansk Industri, der afslører, at hver tredje virksomhed forgæves har forsøgt at ansætte nye medarbejdere i de seneste tre måneder.

Det skriver Ekstra Bladet.

Undersøgelsen, der omfatter over 500 virksomheder, viser, at fire ud af ti virksomheder ser manglen på arbejdskraft som den største vækstbarriere. Vicedirektør Steen Nielsen, chef for arbejdsmarkedspolitik i Dansk Industri, udtaler:

"Det kan godt være, at mangel på arbejdskraft har fyldt lidt mindre i foråret, hvor andre politiske tiltag har fået fokus, men meldingen fra virksomhederne er ikke til at tage fejl af."

Virksomhederne står altså overfor den udfordring, at trods forbedret økonomi og større økonomisk råderum, mangler de stadig de nødvendige medarbejdere.

Steen Nielsen påpeger, at det er en politisk opgave at skaffe flere medarbejdere til de danske virksomheder:

"Den positive udvikling vil vi se enden på, hvis der ikke er medarbejderne nok, og derfor er vi nødt til at se på, om vi kan få flere til arbejde lidt længere, og om vi kan gøre det nemmere at komme til Danmark for at arbejde på ordnede vilkår."

Hele 70 procent af virksomhederne rapporterer, at de uden held har forsøgt at rekruttere faglærte, mens mange også har haft svært ved at finde ufaglærte og lærlinge.

Denne efterspørgsel bliver yderligere understøttet af den seneste ledighedsindikator fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som viser en svagt faldende ledighed.

Manglen på medarbejdere er altså ikke blot en midlertidig udfordring, men en væsentlig barriere, som der må findes løsninger på for at sikre fortsat vækst og udvikling.

Anbefalet til dig