Aftale droppes: Regeringen vil hastebehandle forslag

04/1/23 19:26

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Regeringen ønsker at hastebehandlet et kommende lovforslag, så det kan være indført forud for næste skoleår.

For at sikre, at det ikke er forældrenes indkomst, der bliver brugt som grundlag for fordeling af elever på landets gymnasier næste skoleår, ønsker regeringen at hastebehandle et kommende lovforslag.

Med det nye lovforslag ønsker regeringen at tilbagerulle reglerne om fordeling af gymnasieelever efter forældres indkomst.

Årsagen til, at det bliver vurderet, at det er nødvendigt med en hastebehandling er, at regeringen ønsker at sikre, at der allerede fra skoleåret 2023/24 ikke vil blive fordelt ud fra forældrenes indkomst, men i stedet ud fra transporttid

Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

Både før og under den seneste valgkamp, var det et meget omtalt emne, da flere borgerlige partier gjorde det klart, at de ønskede at tilbagerulle aftalen om elevfordeling på gymnasier, som blev indført i 2021.

I forbindelse med dannelse af den nye SVM-regering, lykkedes det for Jakob Ellemann-Jensen og resten af Venstre at få indskrevet i regeringsgrundlaget, at aftalen skal droppes.

Aftalen, der - som sagt - blev indført i 2021, havde til formål at løse problemer med opdelte gymnasier i primært større byer, hvor 'elevsammensætningen er ude af balance'.

For at gøre det muligt at fjerne kriteriet om forældres indkomst allerede ved næste skoleår, har der været behov for at lave om på ansøgningsprocessen til gymnasier i år.

"På grund af den korte tidshorisont vil ændringerne medføre, at ansøgningsperioden for optagelse til en ungdomsuddannelse i foråret 2023 bliver kortere end normalt, og at ansøgningsfristen bliver udskudt. Konkrete datoer vil blive meldt ud, når de ligger fast," fremgår det i pressemeddelelsen.

Inden det er muligt for regeringen at få hastebehandlet deres lovforslag, er det dog et krav, at tre fjerdedele af Folketinget bakker op om det.

Det flertal, der er påkrævet for at kunne tilbagerullen selve aftale, har SVM-regeringen allerede, da der er tale om en flertalsregering.