Det er sjældent, at vi skal ind i julemåneden før der kan præsenteres en finanslov. Nu er kalenderlyset tændt og Pyrus danser rundt i de danske indkøbscentre alt imens der forhandles på livet løs om finanslovens ordlyd.
Den socialdemokratiske mindretalsregering har også været på en næsten umulig situation, hvor det parlamentariske grundlag stikker i alle retninger og der er mange forskellige interesser, der skal plejes hos støttepartierne.
Særligt har forhandlingerne med De Radikale trukket tænder ud, men der er lys for enden af tunnelen og der ventes en aftale i løbet af ugen.
De Radikale har haft nye krav
Normalt er en regerings første finanslov relativt nem at forhandle på plads, fordi der blandt støttepartierne er en forståelse omkring, at samarbejdet gerne må fremstå som fremragende. Man kunne da også have haft den tanke, at det forståelsespapir, som støttepartierne underskrev i sommers kunne have været brugt som udgangspunkt for en finanslov. Det har dog ikke været tilfældet.
Søndag sluttede forhandlingerne først langt over midnat, og der er stadig ikke nogen aftale på plads.
Ifølge Enhedslisten er fordi De Radikale er kommet med en række nye krav til finansloven, som ikke tidligere har været på bordet. Det afviser De Radikale dog.
Ifølge Ritzaus oplysninger er det både finansieringen af finansloven og udlændingepolitikken, der skiller partierne ad ved forhandlingsbordet.
De Radikale vil hæve loftet for aktiesparekontoen, og de ikke vil være med til at forlænge den periode, hvor arbejdsgiveren skal betale sygedagpenge, før staten refunderer beløbet. Regeringen har foreslået at forlænge perioden fra 30 til 40 dage.