De blå partier Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Konservative og Dansk Folkeparti er blevet udelukket fra de videre forhandlinger om næste års finanslov.
Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) skyldes beslutningen, at de blå partier fremsatte krav om midler på omkring to milliarder kroner uden at komme med konkrete forslag til, hvordan finansieringen skulle findes.
”De har haft ønsker for omkring to milliarder kroner, og de har ikke kunnet komme med seriøse bud på, hvordan pengene skal findes, så det regnestykke skal gå op,” udtaler Nicolai Wammen til TV 2.
Finansministeren udtrykker overraskelse over de omfattende krav fra de blå partier, især da der kun var en halv milliard kroner til fordeling i forhandlingerne. Ifølge Wammen ønskede de blå partier ikke at prioritere eller reducere deres krav, hvilket gjorde det vanskeligt at finde fælles fodslag.
Et hurtigt exit for de blå partier
Regeringens afvisning af de blå partier kom hurtigt og kontant. Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov, beskriver et kort møde på blot 12 minutter, hvor de hurtigt fik besked om, at de ikke længere var en del af forhandlingerne.
”Det var et meget kort møde på 12 minutter, hvor vi nåede at få en kop kaffe og så besked på, at vi skulle gå igen,” fortæller Rasmus Jarlov.
Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, udtrykker frustration over, at regeringen ikke var villig til at imødekomme deres forslag om besparelser på det offentlige. De blå partier ønskede blandt andet at reducere antallet af offentlige stillinger med 1.900, men regeringen var ikke indstillet på så omfattende nedskæringer.
Blåt sammenhold – trods afvisning
TV 2’s politiske redaktør, Hans Redder, peger på, at dette er første gang, de fire blå partier har gået sammen i forhandlingerne som en samlet blok. Han mener, at selvom de blå partier ikke får deres politik gennemført, har de demonstreret, at de kan stå sammen og forhandle som én enhed.
”Selvom de ikke får noget af deres politik igennem, tror jeg, at de vil se tilbage på det her forløb og være meget godt tilfredse. Nu har de bevist, at de kan blive enige om noget og forhandle sammen,” forklarer Hans Redder.
Han forventer desuden, at finansloven bliver mere smal end tidligere, da regeringen nu forhandler videre med SF, Det Radikale Venstre og Alternativet, som står tættere på regeringens linje.
Dansk Folkeparti skuffet over regeringens linje
Hos Dansk Folkeparti er der stor skuffelse over, at regeringen ikke har ønsket en bred finanslov. Finansordfører Peter Kofod udtrykker uforståenhed over, at regeringen ikke har arbejdet for en aftale, der kunne inkludere også de blå partier.
Kofod forklarer, at de fire blå partier ville have været villige til at implementere besparelser gradvist, så de statslige nedskæringer kunne indfases over tid i stedet for med en hård deadline inden for to måneder.
”Hvis regeringen havde ønsket det, kunne vi godt have set en model, hvor besparelserne blev indført i løbet af 2025. Det ville vi gerne have forhandlet om,” udtaler Peter Kofod.
Enhedslisten også ude af forhandlingerne
Regeringens beslutning om at ekskludere partier fra forhandlingerne gælder ikke kun de blå partier. Enhedslisten blev tidligere smidt ud, da deres krav lå på omkring ti milliarder kroner, hvilket Nicolai Wammen forklarede lå langt uden for de rammer, der var til rådighed.
Med eksklusionen af både Enhedslisten og de blå partier går regeringen nu videre i forhandlingerne med SF, Det Radikale Venstre og Alternativet. En finanslovsaftale forventes på plads inden for de kommende uger, da regeringen har sit eget flertal til at vedtage budgettet, hvis der ikke kan opnås bredere enighed.