Tips til vandreturen: Disse 10 ting kan du IKKE undvære, når du vandrer

Af: Helge Rahbek

|

18/02/2019

Rejser
Foto: Eventyrsport.dk
For at en vandretur bliver en god oplevelse, der giver lyst til endnu flere ture, er det vigtigt at have det rette udstyr med. Udstyret er med til at lette turen og samtidig hjælpe dig i uventede situationer

Lige nu læser andre også

Inden du hopper i vandrestøvlerne og begiver dig ud i den smukke danske natur eller måske en længere rejse til varmere himmelstrøg, er det en stor fordel at planlægge så meget som muligt hjemmefra. Det gælder alt fra ruten og overnatningssteder til tøj og udstyr. Derfor har vi her samlet ti ting, du skal huske at have med på vandreturen.

1) Vælg de rette vandrestøvler

Vandrestøvlerne er nok det vigtigste udstyr, når du skal ud at vandre. Får du ikke valgt de rette støvler, kan det ødelægge din tur. Derfor skal du give dig god tid til at finde de helt rette vandrestøvler, som passer til dine fødder og det terræn, du vil vandre i.

Noget af det vigtigste, du bør overveje, inden du vælger vandrestøvler, er:

  • Skal du have vægt på ryggen, og hvor meget vægt?
  • Skal du vandre i høje bjerge eller danske skove?
  • Er der varmt eller koldt, der hvor du skal vandre?
  • Skal du vandre meget i vådt terræn?

Stil dig selv disse spørgsmål, så du er sikker på at vælge et par støvler, der passer til alle de forskellige vigtige faktorer.

Uanset om det bliver et par vandresko eller et par vandrestøvler, skal du sikre dig, at de passer til netop dine fødder. Besøg derfor en fysisk friluftsbutik og lad ekspedienterne hjælpe dig. Her bør du ligeledes huske følgende:

  • Der kan være stor forskel i skostørrelser, så tænk ikke for meget over, hvilken størrelse du plejer at bruge.
  • Varme og lange gåture kan få dine fødder til at hæve lidt, så prøv støvlerne, mens dine fødder er størst.
  • Er du i tvivl, så køb støvlerne og gå lidt rundt derhjemme, så du kan være helt sikker på, at du har fået den rette størrelse.

2) Find vej i mørket

Når mørket falder på, bliver det hurtigt svært at orientere sig. Det gælder både, hvis du fortsætter med at gå om aftenen, eller hvis du vælger at slå lejr og skal finde rundt i teltet. I disse situationer er en god lommelygte helt uundværlig.

Lommelygten er vigtig, for at du kan lyse omgivelserne op og undgå at snuble i mørket. Samtidig er der heller ikke noget mere irriterende, end når man ikke kan finde det, man skal bruge, inden man skal til at sove, og det problem slipper du for med lommelygten. Skal der lidt ro på med en god bog, inden du skal sove, er lommelygten ligeledes en god hjælper.

3) Gaffetape er din ven i nøden

Er du på en lang og hård vandretur, kan du hurtigt komme til at bøvle med udstyr, der går i stykker på grund af slid eller vildt vejr. I disse situationer er gaffetape en vigtig ting, som man ikke lige umiddelbart tænker, er oplagt at have på pakkelisten – men den kan rede mange udfordringer.

Gaffetape er ideelt at have med på vandreture, når de gamle vandrestøvler bliver slidte, eller når teltdugen revner. Hvis du gerne vil pakke let og ikke synes, der er plads til en hel rulle, kan du i stedet sætte noget af gaffatapen rundt om din lommelygte, så du sparer lidt plads.

4) Den lille transportable værktøjskasse

Lige såvel som gaffatapen kan blive en vigtig ven i nøden, bør du også huske at pakke et multitool med i rygsækken. Et multitool fungerer som en lille transportabel værktøjskasse, og du har dermed de vigtigste redskaber lige ved hånden hele tiden. Du kan eksempelvis få multitools med sakse, knive og skruetrækkere, men også med proptrækkere og oplukkere, så du kan åbne en lille forfriskning, når der er behov for en pause.

5) Hold dine drikke varme

Når du vågner op i teltet om morgenen, eller når du tager dig en velfortjent pause hen på aftenen, er der rart at have noget at varme sig på. Derfor er termokrus og termoflasker ligeledes vigtigt at have med på vandreturen. Med en god termoflaske og en solid termokop har du mulighed for at få noget varmt til kroppen, og det er vigtigt, når du er ude at vandre. Bliver du først kold, er det svært at få varmen igen, så sørg både for at klæde dig ordentligt på og drik jævnligt varme drikke, så kroppen kan holde sig varm. Husk at fylde termoflasken helt op, så holder den bedst på varmen.

6) Når uheldet er ude

På vandreturen skal du huske, at det ikke kun er dit udstyr, der kan blive slidt og gå i stykker. Du kan også selv være uheldig at komme til skade. Derfor er førstehjælpskassen en ting, du ikke må glemme at få med dig på vandreturen.

Førstehjælpskassen er ikke kun vigtig at få med på de lange vandreture, den kan være lige så vigtig på en kortere vandretur. Sørg blot for at tilpasse indholdet til det område, du skal vandre i, og til vandreturens varighed.

7) Klæd dig på efter trelagsprincippet

Kroppen fungerer bedst, når den er omkring 37 grader, og det er vigtigt, at din krop har det tilpas, når du vandrer. For at hjælpe din krop med at holde den rette temperatur er det en god idé at klæde sig på efter trelagsprincippet, der består af:

  • Et inderlag, der ånder godt, så sveden kan blive ledet væk fra huden. Det kan eksempelvis være uld eller kunstfiber.
  • Et mellemlag, der er let, åndbart og varmt. Det kan eksempelvis være en uldtrøje eller en fleecejakke.
  • Et yderlag, der skal kunne holde dig tør og beskytte dig mod vinden. Det kan være en almindelig regnjakke, eller en vind- og vandtæt skaljakke.

8) Sov godt

Et af de steder, hvor du ikke må spare, er på soveposen. Din søvn er vigtig for at få en god vandretur, og hvis du ikke ligger godt, eller fryser meget, bliver det ikke en sjov nat. Gå gerne efter dem, man kalder en tre-sæsoners sovepose – enten en fiberpose eller en dunpose. Fordelen ved fiberposerne er, at de kan varme, selvom de bliver våde, og at de er billigere end dunposerne. Dunposerne fylder og vejer derimod mindre end fiberposerne, hvilket er yderst praktisk, når man skal ud at vandre.

9) Pas på dit udstyr – og din ryg

Du skal naturligvis også have noget at bære alt dit udstyr i. Og det er bestemt ikke ligegyldigt, hvad du vælger. Det er vigtigt at vælge en rygsæk, der både kan rumme og beskytte dit udstyr, men samtidig er det også rigtig vigtigt, at rygsækken er god for din ryg. Du kommer til at slæbe rundt på udstyret dagen lang, så sørg for at vælge en rygsæk, der støtter ordentligt, så du ikke får smerter i ryggen. Prøv altid rygsækken, inden du køber, og spørg ekspedienterne, hvis du er i tvivl.

10) Forevig de fede oplevelser

Sidst men ikke mindst må du ikke glemme at pakke kameraet i rygsækken. Det kan være alt fra kameraet i din Smartphone til et fedt spejlreflekskamera – eller endnu bedre et GoPro-kamera, så du kan forevige alle de fedeste oplevelser, mens du udlever dem. Her er det en god idé at gå på jagt efter et vandtæt kamera, så du kan dokumentere dine oplevelser i alt slags vejr.

 

Anbefalet til dig