Maskeringsforbuddet har været gældende i Danmark siden 2018, men at håndhæve loven ved Superligaens fodboldkampe er langt fra enkelt.
Politiet har siden forbuddet trådte i kraft sigtet 382 personer for at maskere sig under kampe – men tallet kunne være højere, indrømmer politiet.
Udfordringer i håndhævelsen
Hos Københavns Vestegns Politi, som ofte håndterer de intense kampe mellem FC København og Brøndby, er der siden 2018 registreret 54 sigtelser for maskering.
Men politiinspektør Tenna Wilbert understreger, at selvom maskering er let at spotte, er det ikke altid lige til at gribe ind.
“Vi skal foretage en operativ afvejning. Det kan eskalere en ophidset stemning, hvis vi går ind i en stor forsamling og anholder nogen,” forklarer hun.
Ofte ser politiet an, om det er muligt at retsforfølge personer på bagkant.
Eksempelvis forventer Københavns Vestegns Politi fortsat flere sigtelser efter balladen på Brøndby Stadion for en måned siden.
I Midt- og Vestjyllands Politikreds, som huser hold som FC Midtjylland, Silkeborg og Viborg, er maskeringsforbuddet blevet håndhævet flittigt.
Her er der siden 2018 foretaget 100 sigtelser, hvilket placerer kredsen i top sammen med Østjyllands Politi.
Ifølge politiinspektør Martin Løye er vejrforholdene ofte afgørende for, hvornår maskeringsforbuddet overtrædes. “Det er nemmere at sigte nogen for maskering i foråret, hvor der ikke er samme behov for at pakke sig ind mod kulden,” siger han.
Løye bemærker også, at udenlandske fans sjældent bidrager til problemerne, da de ofte orienteres om danske regler forud for kampene.
Maskering skjuler ofte mere
Politiet understreger, at maskering ikke kun handler om at skjule ansigtet, men ofte dækker over andre ulovlige aktiviteter som brug af pyroteknik eller vold.
Tenna Wilbert. forklarer, at mange maskerer sig for at dække over andre forhold, som overfald, indbrud eller pyroteknik, hvilket gør det vigtigt, at politiet følger op på sagerne.
Selvom politiet arbejder på at øge antallet af sigtelser, er det en balancegang mellem sikkerhed og effektivitet.
Efterforskning på bagkant er en strategi, der forventes at løfte antallet af sigtelser fremover – men det kræver ressourcer og tid.
For nu er kampen mod maskeballet på tribunerne en fortsat udfordring for dansk politi, der skal balancere mellem lovhåndhævelse og ro på stadionerne.