Selv vin er ikke længere fredet for den voksende miljøbekymring om PFAS-forurening. En ny undersøgelse fra Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) har afsløret et alarmerende fund: vin produceret i Europa efter 2010 indeholder markant højere niveauer af det såkaldte "evighedskemikalie" TFA – trifluoreddikesyre.
Stoffet er et nedbrydningsprodukt af PFAS og mistænkes for at påvirke både økosystemer og menneskers fertilitet. Det skriver The Guardian.
Forskerne testede 49 kommercielle vine fra ti europæiske lande. I vine produceret før 1988 fandt man ingen spor af TFA. Men i nyere vine – særligt dem fra 2021-2024 – steg koncentrationerne drastisk og nåede i gennemsnit 121 mikrogram per liter. Økologiske vine viste lavere niveauer end konventionelle, men begge kategorier var berørt.
Studiet viste desuden en sammenhæng mellem højt TFA-indhold og store mængder pesticidrester i vinene. Ifølge PAN Europe er PFAS-baserede pesticider og fluorholdige kølemidler de primære kilder til den voksende TFA-forurening, som har været i fremmarch siden 1990’erne.
Bekymringen er, at TFA – som ikke nedbrydes naturligt og er svær og dyr at fjerne fra miljøet – nu udgør en trussel på globalt plan. Flere forskere kalder stigningen i TFA-niveauer for en indikator på, at stoffet kan overskride de såkaldte planetære grænser. Det betyder i praksis, at naturens egne kredsløb kan blive irreversibelt forstyrret.
På baggrund af undersøgelsens resultater opfordrer PAN Europe EU-Kommissionen og medlemslandene til at forbyde PFAS-pesticider og indføre skærpede reguleringer. Organisationen mener, at det haster at tage politisk ansvar for at beskytte både miljøet og sundheden i Europa mod de langsigtede konsekvenser af PFAS-forurening.