App gør det muligt at spotte hudkræft: Kan spare patienten for lang ventetid og samfundet for mange penge

Af: Liva Høyberg

|

21/06/2024

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dét er smart!

Lige nu læser andre også

De fleste er bekendt med modermærkekræft, kan være en alvorlig form for hudkræft, der kræver opmærksomhed og forebyggende handlinger.

Af denne grund opfordres folk til at holde nøje øje med deres modermærker, anvende solcreme regelmæssigt og generelt være opmærksomme på ændringer i huden.

Desværre kan der opstå et problem, hvis man opdager et mistænkeligt mærke, for der kan gå lang tid, før der er en ledig tid hos hudlægen.

Det skriver TV 2

Er der reelt tale om hudkræft, er det afgørende at opdage det så hurtigt som muligt for at forhindre, at det spreder sig, hvilket kan mildne behandlingsforløbet og forbedre fremtidsudsigterne.

Men selve bekymringen for, om der er kræft i huden, kan også føre til unødvendig stress og angst. Derfor mener Niels Kvorning, der er læge på Herlev og Gentofte Hospital, at det også er vigtigt at adressere denne del.

En ny app skal være med til afklaring

En ny app, som netop er blevet købt af nogle danske regioner, skal hjælpe med at spotte kræft. Der er planer om at udbrede den til hele landet og snart også til større lande som USA.

Appen gør det muligt for læger at tage billeder af patienters modermærker og sende dem direkte videre til en hudlæge, så patienten hurtigt kan få svar på, om der er grund til bekymring og behov for yderligere undersøgelse.

"Mit ultimative mål er, at alle danskere, der har hudkræft, skal have hurtig og effektiv behandling, mens dem, der ikke fejler noget, får hurtigere svar", fortæller Niels Kvorning.

Appen Dermloop er dog kun tiltænkt professionelle i første omgang.

Ideen med appen trækker tråde til den anbefaling, som Sundhedsstrukturkommissionen sidste uge præsenterede, hvor anbefalingen lød på, at flere opgaver relateret til sundhed skal håndteres af egen læge, og at sundhedsvæsenet skal digitaliseres mere for at lempe arbejdsbyrden og arbejde smartere og hurtigere.

En professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), Jakob Kjellberg, mener, at systemer som appen 'Dermloop' er geniale og kan gøre en stor forskel for sektoren. Han udtaler: "Det er et eksempel på noget, politikerne virkelig gerne vil have mere af – især hvis det kan laves på en måde, hvor det ikke bliver enormt dyrt at bruge appen. På længere sigt kunne man forestille sig, at patienterne selv kunne have appen og bruge den."

Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan være krav til kvaliteten af billederne, før de er brugbare.

Kan give mindre ventetid til hudlægen

I den optimale situation, hvor billederne, der er taget og sendt til hudlægerne, er af god kvalitet, og hudlægen digitalt og nemt kan vurdere modermærket, vil det kunne nedbringe ventelisterne til hudlægerne markant og frigive flere ressourcer, hvilket på den måde kan spare samfundet for mange penge.

Det handler, med andre ord, egentlig blot om at bruge de dyre og specialiserede ressourcer på den mest effektive måde.

Anbefalet til dig