En svensk undersøgelse med 70.000 deltagere viser, at sukkerholdige drikke som sodavand og frugtsaft øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme mere end søde sager som bagværk eller chokolade. Denne forskning antyder, at kilden til sukker har stor betydning for sundheden.
Med andre ord gør det en forskel, hvilken type sukker du indtager. Det hollandske medie Metro har tidligere rapporteret, at mange har en tendens til at undervurdere den mængde sukker, de indtager.
Ikke alt sukker er lige skadeligt
Ifølge forskerne er ikke alt sukker lige dårligt for hjertet. Sukkerholdige drikke er mere skadelige end sukker fra eksempelvis honning, bagværk eller chokolade.
Undersøgelsen fulgte næsten 70.000 svenskere over en periode på 22 år siden 1997. I løbet af denne tid udviklede mere end 36 procent af deltagerne hjerte-kar-sygdomme, skriver Metro.
"Sukkerholdige drikkevarer inkluderer sodavand og frugtsaft," forklarer Suzanne Janzi til den franske avis Le Figaro. Hun er forsker ved Lunds Universitet og forfatter til undersøgelsen, som blev offentliggjort i Frontiers in Public Health.
"Selv uden tilsat sukker kan et glas frugtsaft indeholde lige så meget sukker som sodavand," siger Mathilde Touvier, ernæringsekspert ved det franske Institut for Sundhed og Medicinsk Forskning (Inserm).
Et glas æble- eller appelsinjuice indeholder for eksempel lige så meget sukker som et glas cola, og druesaft indeholder endda mere. Problemet med disse drikke er, at man nemt kan indtage store mængder uden at tænke over det.
"De indeholder ikke fibre, proteiner eller fedtstoffer, der giver en mæthedsfornemmelse. Derfor drikker man hurtigt for meget og får ubevidst for meget sukker og for mange kalorier," siger Janzi.
Hvorfor er sodavand værre end kager?
En dåse cola indeholder cirka syv sukkerknalder, hvorfor det selvsagt ikke er specielt sundt at indtage dette.
"Mange drikker sodavand uden for måltiderne, hvilket fører til ekstra blodsukkerstigninger," siger Guillaume Walther, professor i kardiovaskulær fysiologi ved Avignons Universitet.
Ifølge undersøgelsen øger indtaget af mere end otte glas sodavand om ugen risikoen for slagtilfælde med 19 procent og risikoen for en aneurisme i mavens hovedpulsåre med 31 procent. Derudover øger det kolesterolniveauet og blodtrykket, som begge er velkendte risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme.
Bemærkelsesværdigt nok ser slik og bagværk ikke ud til at have den samme effekt.
"Tallene viser, at mennesker, der spiser 14 søde sager om ugen, har en 30 procent lavere risiko for hjerteproblemer sammenlignet med dem, der kun spiser to om ugen," siger Janzi.
Det betyder dog ikke, at man bør spise ubegrænset sukker, men det rejser spørgsmål om, hvorvidt en total undgåelse af sukker altid er den bedste løsning.
"Mennesker, der spiser meget lidt sukker, kan gøre det af andre sundhedsmæssige årsager," tilføjer Janzi som en note.
Forskelle mellem forskellige typer sukker
En anden vigtig faktor er, hvordan kroppen behandler forskellige sukkerarter. Nedbrydes sukkeret i en hjemmelavet kage på samme måde som sukkeret i et glas cola? Forskerne mistænker, at der er forskelle mellem sukkerarter som saccharose, fruktose og laktose.
En igangværende undersøgelse undersøger sammenhængen mellem sukker og kræft, og de første resultater viser allerede forskelle mellem fruktose og saccharose. Dette er et område, der skal undersøges nærmere i fremtiden.