Tarmens mikrobiota spiller en vigtig rolle i fordøjelsen, optagelsen af næringsstoffer og reguleringen af afføring. Det påvirker også dit mentale helbred og immunsystem. Mikrobiomet er unikt for hver enkelt person og består af forskellige typer bakterier og mikroorganismer i varierende mængder.
Mikrobiomet er ikke statisk, men ændrer sig afhængigt af vores kost, omgivelser og endda samspillet med mikrobiomer fra mennesker omkring os.
"Vores resultater understøtter ideen om, at der er en specifik forbindelse mellem den mad, vi spiser, og mikroberne i vores tarme. Det betyder, at vi kan have stor indflydelse på vores helbred gennem de kostvalg, vi træffer," sagde professor Tim Spector i et interview med Newsweek.
"Denne nye opdagelse viser, hvor værdifuld data om tarmens mikrobiom kan være for at forstå en persons kost. Det er afgørende for at hjælpe folk med at forbedre deres kost og tarmhelbred ved at fodre deres mikrober med det, de har brug for."
Kaffens sundhedsmæssige fordele
Forskere fra ZOE, et firma inden for fødevarevidenskab, undersøgte kaffe for at udforske forholdet mellem kost og tarmmikrobiom. Ifølge deres studie, offentliggjort i Nature, valgte de kaffe på grund af dens udbredte forbrug og dens potentielle sundhedsfordele, såsom reduceret risiko for hjertesygdomme, type 2-diabetes og visse kræftformer.
"Kaffens sundhedsmæssige fordele skyldes sandsynligvis dens komplekse kemiske sammensætning," forklarede Spector.
"Kaffe, der fremstilles ved fermentering af bønner, indeholder hundredvis af forbindelser, som findes i både koffeinholdig og koffeinfri kaffe. Disse forbindelser, herunder polyfenoler, kan fodre tarmens mikrobiom og hjælpe med at sænke blodsukkerniveauet og blodtrykket."
Et markant fund
Tidligere forskning fra samme forskerhold viste, at kaffe blandt 150 forskellige fødevarer havde den stærkeste forbindelse til tarmens mikrobiom. I deres nyeste undersøgelse analyserede forskerne data fra 22.800 deltagere fra USA og Storbritannien, som havde indsendt detaljerede kostinformationer, samt data fra yderligere 54.200 mennesker fra 211 andre studier.
Ved at sammenligne afføringsprøver fandt forskerne én væsentlig forskel mellem kaffedrikkere og ikke-kaffedrikkere: niveauerne af bakterien Lawsonibacter asaccharolyticus.
Regelmæssige kaffedrikkere havde op til otte gange højere niveauer af denne bakterie end dem, der ikke drak kaffe. Dette mønster var konsistent på tværs af verdensdele.
Forskerne ved endnu ikke, hvordan de forhøjede niveauer af L. asaccharolyticus påvirker helbredet, men de formoder, at det hænger sammen med kaffens sundhedsfordele. Det er bemærkelsesværdigt, påpeger forskerne, hvor stor en effekt ét enkelt dagligt valg, som at drikke kaffe, kan have på tarmens mikrobiom.