Beviserne styrkes: Kuren mod corona er allerede tilgængelig

19/03/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Flere og flere lande melder om positive resultater med hydroxyklorokin. Spørgsmålet er om Lægemiddelstyrelsen vil godkende midlet til behandling af Covid-19. Foto: Shutterstock
I mandags kunne australske forskere konkludere, at malariamedicinen hydroxyklorokin kunne være svaret på coronaproblemet. Nu stemmer flere forskere og læger i og påstår, at medicinen kan afhjælpe de værste symptomer og i bedste fald helbrede coronavirus.

Mest læste i dag

Efter Kinesiske behandlinger viste sig at have positiv effekt, forsøgte læger og forskere andre steder i verden at replicere de kinesiske behandlinger. I Australien var tilbagemeldingerne positive, og de starter nu kliniske forsøg med malariamedicinen hydroxyklorokin.

Også i Frankrig lyder det nu, at malariamedikamentet kan behandle coronavirus.

Den franske avis La Provence fortæller, at en læge fra Marseilles allerede har færdiggjort et klinisk forsøg med 24 patienter, som alle har modtaget behandling med hydroxyklorokin. Efter otte dages behandling var 18 ud af 24 patienter raske. Normalt tager det 20 dage at bekæmpe coronavirussen. 

Resultaterne blev holdt op imod en kontrolgruppe på andre hospitaler. På de hospitaler, hvor medicinen ikke var tage i brug, var 90 procent af patienterne stadig syge. 

Lægemiddelstyrelsen til dansk læge: "Uacceptabelt"

Allerede den 1. marts skrev den praktiserende læge Stig Ekkert om de positive resultater fra Kina med malariamedicinen. Han blev dog hurtigt irettesat af Lægemiddelstyrelsen. Styrelsen kaldte det for "uacceptabelt", at den praktiserende læge var parat til at udskrive recepter på hydroxyklorokin. 

Om Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, sidenhen har skiftet holdning er endnu uvist. Danmark har i hvert fald ikke officielt godkendt hydroxyklorokin til behandling af coronavirus. 

Behandling med medicinen er ellers allerede blevet godkendt i flere lande, bl.a. i Belgien og Polen.

I Polen bruger man medicinen til at slå symptomerne ned, og flere forsøg peger på, at patienter, der før kunne få alvorlige intensive forløb, kan få væsentlig reducerede forløb ved brug af hydroxyklorokin.

Selvom medicinen måske ikke er en reel kur, så har flere lande således iværksat en plan, der inkluderer medicinen i et forsøg på at holde trykket på sundhedsystemet så langt nede som muligt. 

 

Anbefalet til dig