Bruger du også håndsprit? Dette skal du være opmærksom på

Af: Liva Høyberg

|

10/06/2024

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For mange blev coronapandemien starten på en række nye tiltag, som sidenhen er blevet til vaner.

Mest læste i dag

For mange er håndsprit blevet en fast del af hjemmet og når man er ude. Det kommer sig af pandemien, hvor man gik meget op i at forebygge smitten ved at holde afstand, vaske fingre og spritte hænder.

Disse tiltag er blevet vaner, og er noget mange fortsat gør.

Der er dog visse ting du bør være opmærksom på.

Det skriver Samvirke

Det er vigtigt for at undgå at skabe en falsk tryghed, at man er opmærksom på visse ting, når det gælder brugen af håndsprit.

  1. Tjek håndspritten

Det er vigtigt at tjekke varedeklarationen på håndspritten for at se, om den overhovedet er effektiv mod bakterier og vira. Du skal kigge efter, om den er testet i henhold til EU-standarderne:

  • EN1500 (bakterier)

  • EN13727 (bakterier)

  • EN13624 (gær)

  • EN14476 (vira).

Derudover er det en fordel at vælge mærker, som du allerede kender i forvejen. Dette skyldes, at nogle håndspritprodukter ikke indeholder det nødvendige antal aktive stoffer, der skal til for at dræbe bakterier og vira.

Det er efterhånden nogle år siden, at corona kom til Danmark, og derfor er det også vigtigt at bemærke, at håndsprit kan blive for gammelt. Typisk kan de holde sig mellem 2-3 år.

  1. Husk også at vaske hænder

Håndsprit er ikke et alternativ til at vaske hænder, men skal ses som et supplement. Derfor er det vigtigt at holde fast i de gode hygiejnerutiner, når det kommer til håndvask, og at gøre det ordentligt. Det omfatter brug af vand og sæbe i 20-30 sekunder.

Anbefalet til dig