Chokerende opdagelse: Så mange dage går der før en enkel energidrik er ude af dit system

Af: Mie M.B

|

19/01/2024

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Effekten af en enkel energidrik spænder fra 1 time til flere dage

Mest læste i dag

Energidrikke er et meget omdiskuteret emne i disse dage, men hvordan påvirker den populære drik egentlig din krop? En ny undersøgelse gennemgår hvordan kroppen reagerer på indtagelse af energidrik, og hvor mange dage der går, før effekten af en enkelt energidrik er forsvundet helt fra kroppen. Det skriver Ladbible.

Nogle indeholder op til 160-200 mg koffein pr. 500 ml, hvilket er mere end det, du finder i en almindelig kop kaffe med omkring 80 mg eller en dåse cola med cirka 30 mg.

Cincinnati Children's Hospital har præsenteret en gennemgang af, hvad der sker i kroppen i løbet af de første minutter, timer og dage efter indtagelse af en energidrik.

De første 10 minutter markerer starten, hvor koffeinen begynder at cirkulere i blodbanen, hvilket resulterer i øget puls og blodtryk.

Efter 15-45 minutter oplever man koffeinens højdepunkt i blodet, hvilket medfører øget opmærksomhed og koncentration.

Herefter, i løbet af 30-50 minutter, absorberes koffeinen fuldstændigt, og leveren reagerer ved at frigive mere sukker i blodbanen. Dette kan føre til et midlertidigt sukkerchok, der supplerer koffeinens effekt.

Efter omkring 1 time begynder man at mærke en nedgang, hvor både sukkeret og koffeinen aftager. Resultatet kan være træthed og faldende energiniveau.

Cirka 5-6 timer senere har kroppen reduceret koffeinindholdet i blodet med omkring halvdelen. Dette tidsrum kan dog variere afhængigt af individuelle faktorer som alder.

Efter 12 timer er al koffein forsvundet fra blodbanen, igen afhængig af biologiske faktorer.

I tidsrummet 12-24 timer efter indtagelse kan regelmæssige koffeinforbrugere opleve abstinenssymptomer som hovedpine, øget irritabilitet og forstoppelse.

Undersøgelser antyder, at det tager mellem 7 og 12 dage for kroppen at udvikle tolerance over for den regelmæssige dosis koffein, hvilket mindsker dens påvirkning.

Anbefalet til dig