Dårligt nyt til alle der kan lide at 'snooze'

Af: Ida Hansson

|

13/12/2022

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du er typen, der tænker 'fem minutter mere' efter at have hørt din første alarm om morgenen, så er der dårlige nyheder.

Mest læste i dag

Der er gennemført en undersøgelse, hvor man ser på effekten af ​​at bruge et vækkeur sammenlignet med at stå op uden nogen opfordringer.

Forskere ved Notre Dame University fandt ud af, at folk, der bruger et vækkeur, vågner mere trætte i forhold til dem, der ikke har brug for et.

Og hvis du har en vane med at snooze, kan det være et tegn på, at du er kronisk træt. Det skriver Metro.

Forskere sagde, at de, der har brug for en 'kunstig stimulator' for at vågne, føler sig mere sløve, fordi alarmen forstyrrer det naturlige søvnmønster.

Denne forstyrrede søvn kan så føre til mere koffeinforbrug, hvilket kan føre til forsinket søvn og dermed mere sløvhed.

Til sammenligning sov de, der vågner naturligt, længere og var sandsynligvis mindre afhængige af koffein.

Eksperterne forklarede, at når vi vågner naturligt, oplever kroppen en stressreaktion, som får os til at føle os mere vågne om morgenen.

Men at bruge et vækkeur betyder, at vi springer denne naturlige stressreaktion over, hvilket fører til en afbrudt søvncyklus.

Undersøgelsen undersøgte 450 amerikanske voksne i fuldtidsarbejde og brugte data indsamlet fra respondenter, der bar enheder, der målte søvnvarighed og puls.

De fandt ud af, at kvinder var 50 % mere tilbøjelige til at snooze end mænd, men de, der trykkede på snooze, viste sig at opleve flere forstyrrelser under søvn.

Dr. Stephen Mattingly, hovedforfatter af undersøgelsen, sagde: 'Det meste af det, vi ved om snoozing, er taget fra data om søvn, stress eller relateret adfærd. Vækkeure, smartphones, de har alle snooze-knapper.

"Det medicinske etablissement er generelt imod brugen af ​​snoozing, men da vi så på, hvilke data der fandtes, var der ingen. Vi har nu dataene til at bevise, hvor almindeligt det er - og der er stadig så meget, som vi ikke ved. Så mange mennesker slumrer, fordi så mange mennesker er kronisk trætte," tilføjede han.

Det hele er blevet lidt af en cyklus, du snoozer, fordi du er træt, så er du træt på grund af forstyrret søvn, så drikker du koffein, og det holder dig måske vågen senere.

Anbefalet til dig