Demens: To frugtsorter beskytter særligt godt mod sygdommen

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Flavonoider i æbler og bær kan forbedre mental skarphed og reducere risikoen for demens. En undersøgelse viser spændende resultater.

Lige nu læser andre også

Selvom der ikke er nogen absolut sikkerhed mod demens, kan en sund livsstil hjælpe med at holde hjernen skarp.

Udover regelmæssig fysisk aktivitet og social kontakt er kosten en vigtig del af det. Visse fødevarer kan støtte hjernens sundhed og dermed mindske risikoen for demens. En undersøgelse antyder, at æbler og bær kan forbedre den mentale ydeevne. Det skriver Frankfurter Rundschau.

Æbler og bær reducerer demensrisiko

Flere undersøgelser viser, at indtaget af sekundære plantestoffer eller flavonoider - som findes i forskellige frugt- og grøntsagssorter samt i kakao, grøn og sort te - kan have positive effekter på mental ydeevne.

En undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PNAS fra Columbia University i New York undersøgte det kausale forhold mellem disse plantestoffer og mental ydeevne. Omkring 3.600 raske personer i 70-års alderen deltog i den store undersøgelse.

Halvdelen af deltagerne indtog dagligt 500 milligram flavanoler, der er en undergruppe af flavonoider, fra kakao. Det gjorde de over en periode på tre år, mens den anden halvdel fik placebo uden disse plantestoffer.

Gennem urinprøver fra en undergruppe på 1.400 personer blev det også vurderet, hvor sund deres kost var, og hvor meget te, frugt og grøntsager de indtog. I modsætning til tidligere undersøgelser, hvor deltageres indtag af flavonoider blev skønnet retrospektivt, kunne det i denne undersøgelse bestemmes præcist. Derudover blev deltagernes mentale ydeevne målt gennem tests.

Studiet viser: Regelmæssig indtagelse af æbler og bær støtter hjernens sundhed

Resultaterne viser, at den mentale nedgang var mindst hos den tredjedel, der spiste sundest. Den tredjedel, der indtog færrest flavonoider gennem kosten, havde direkte gavn af den ekstra indtagelse af flavanoler i pilleform.

Dette forhindrede ikke kun nedgangen i kognitive evner, men forbedrede endda hukommelsen. Deltagere, der allerede regelmæssigt spiste æbler og bær, oplevede dog ingen yderligere fordele ved at tage tilskud.

Ifølge Prof. Dr. Bernhard Watzl, præsident for det tyske ernæringsselskab, er flavonoider velegnede til forebyggelse af demens. Han bemærker dog, at ingen ved, om der findes et kritisk tidsvindue. Måske træffes de afgørende beslutninger allerede som 20- eller 40-årig.

Anbefalet til dig