Denne populære madvare kan øge risikoen for demens

Af: Alberte B. C.

|

17/01/2025

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Denne madvare kan skade din hjerne og øge risikoen for demens

Lige nu læser andre også

Hvad du spiser, kan have større indflydelse på din hjerne, end du måske tror.

En ny undersøgelse udført af amerikanske forskere fra Massachusetts Institute of Technology og hospitalet Mass General Brigham viser, at indtagelse af selv små mængder rødt kød kan øge risikoen for demens markant.

Forskerne fulgte over 133.000 personer i løbet af 43 år og analyserede deres madvaner.

Resultaterne er tankevækkende: Personer, der spiser mere end 22 gram rødt kød dagligt, har en 13 % højere risiko for at udvikle demens sammenlignet med dem, der spiser mindre.

Risikoen er størst ved indtagelse af forarbejdet rødt kød. Sådan skriver Ekstra Bladet.

Ud over den øgede demensrisiko har forskerne også opdaget, at hjernerne hos dem, der spiser op mod 90 gram rødt kød om dagen, kan være op til 1,6 år ældre end hos dem, der undgår det.

"Vi fortsætter med at samle brikkerne til at forstå de mekanismer, der forårsager demens og kognitiv svækkelse," siger Daniel Wang fra Mass General Brigham.

Ifølge forskerne er det især mættet fedt og salt, der skader hjernecellerne.

De anbefaler at erstatte rødt kød med proteiner fra fisk, nødder eller grøntsager, hvilket kan reducere risikoen for demens med 20 %.

Selvom der stadig skal forskes mere i årsagerne bag, understreger studiet vigtigheden af en sund og varieret kost for at beskytte hjernen.

Anbefalet til dig