Sidste år fandt forskere en enkel og effektiv metode til at fjerne dem fra vand. Et hold fra Guangzhou Medical University og Jinan University i Kina udførte en række tests med både blødt vand og hårdt postevand (som har et højere indhold af mineraler).
"Nano-/mikroplastik (NMP'er) i postevand, som undslipper centrale vandbehandlingssystemer, er en stigende global bekymring, fordi de udgør en potentiel sundhedsrisiko for mennesker gennem vandforbrug," skriver forskerne i deres artikel ifølge mediet ScienceAlert.
De tilsatte nanoplast og mikroplast til vandet, kogte det og filtrerede derefter bundfaldet fra. I nogle tilfælde blev op til 90 procent af NMP'erne fjernet gennem kogning og filtrering, selvom effektiviteten varierede afhængigt af vandtypen.
Den store fordel er selvfølgelig, at de fleste mennesker kan gøre det med det, de allerede har i køkkenet.
"Denne simple strategi med at koge vandet kan 'afgifte' NMP'er fra husholdningers postevand og har potentiale til harmløst at reducere menneskers indtag af NMP'er gennem drikkevand," skriver biomedicinsk ingeniør Zimin Yu fra Guangzhou Medical University og kolleger.
En større koncentration af NMP'er blev fjernet fra prøver af hårdt postevand, som naturligt danner kalk (calciumcarbonat), når det opvarmes.
Den kalkholdige substans, som ofte ses i elkedler, danner sig på overfladen, da temperaturændringer tvinger calciumcarbonat ud af opløsning og effektivt fanger plastpartiklerne i en skorpe.
"Vores resultater viste, at udfældningseffektiviteten af nanoplast steg med stigende vandhårdhed under kogning. For eksempel fra 34 procent ved 80 mg/L til 84 procent og 90 procent ved henholdsvis 180 og 300 mg/L calciumcarbonat," skriver forskerne.
Selv i blødt vand, hvor der er opløst mindre calciumcarbonat, blev cirka en fjerdedel af NMP'erne fjernet fra vandet. Kalkbeklædte plastdele kunne derefter fjernes med et simpelt filter som f.eks. en finmasket si, der bruges til te, forklarer forskerne.
Tidligere studier har målt fragmenter af polystyren, polyethylen, polypropylen og polyethylenterephthalat i drikkevand, som vi dagligt indtager i varierende mængder. For at teste strategien maksimalt tilsatte forskerne endnu flere nanoplastpartikler - som også blev effektivt reduceret i antal.
"At drikke kogt vand er tilsyneladende en levedygtig langsigtet strategi til at reducere global eksponering for NMP'er. At drikke kogt vand betragtes dog ofte som en lokal tradition og ses kun i enkelte regioner," skriver forskerne.
Forskerne håber, at kogt vand vil blive en mere udbredt praksis, efterhånden som forureningen med plast vokser i hele verden. Selvom det endnu ikke er helt klart, hvor skadeligt plastik er for vores kroppe, er det tydeligvis ikke sundt.
Plastik er allerede blevet forbundet med ændringer i tarmfloraen og kroppens antibiotikaresistens.
Holdet bag dette seneste studie opfordrer til mere forskning i, hvordan kogt vand kan hjælpe med at holde kunstige materialer ude af kroppen - og måske modvirke nogle af de bekymrende effekter af mikroplast, som nu dukker op.
"Vores resultater har bekræftet en yderst praktisk strategi til at reducere menneskers eksponering for NMP'er og skabt grundlag for yderligere undersøgelser med et langt større antal prøver," skriver forfatterne.