Det sker der med kroppen, når du ikke har drukket alkohol i en måned

18/1/23 15:50

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Overdreven indtag af alkohol kan påvirke alt fra din søvn til hormonniveauer.

Har du nogensinde spekuleret på, hvilken indvirkning en 'hvid måned' ville have på din krop?

For mange mennesker er udfordringen en chance for at skære ned på sprutten efter julen, som normalt involverer mere alkohol, end vi normalt ville drikke, men for andre kan det være en måde at revurdere den rolle, som alkohol spiller i ens liv.

At fjerne alkohol kan også have en fysisk indflydelse på din krop og dit helbred.

Alt fra din søvncyklus til dit humør påvirkes af alkohol, og at skære ned (eller stoppe helt), selv i en kort periode, kan forbedre dem alle. Det skriver Echo.

1. Dit humør vil stabilisere sig
Alkohol er depressivt, selvom du kun drikker små mængder. Hvis du regelmæssigt indtager alkohol, kan det nedsætte niveauet af serotonin i din hjerne, det hormon, der gør dig glad. Uden alkohol i dit system kan dine følelser af opture og nedture stabilisere sig i løbet af en hvid måned.

2. Din REM-søvn og hukommelse vil blive bedre
At drikke alkohol forstyrrer din REM-cyklus, den hurtige øjenbevægelsesfase i søvnen, som er, når din hjerne udfører vigtigt arbejde som at reparere væv, opbygge muskler og udvikle din hjernekraft, herunder at forbedre hukommelsesretention. Uden REM-søvn er vores kognitive funktioner og hukommelse svækket.

3. Dine neurotransmitterniveauer vil ændre sig
Neurotransmittere er de stoffer, neuroner bruger til at kommunikere og aktivere forskellige neurale veje.

Alkohol øger produktionen af ​​dopamin, en neurotransmitter, der er ansvarlig for nydelse, og GABA, en neurotransmitter, der forårsager afslapning og en følelse af ro. Det nedsætter også produktionen af ​​andre neurotransmittere.

Morgenen efter at have drukket falder din produktion af dette, hvilket gør dig i trist humør. Uanset dit tidligere forhold til alkohol, er dine neurotransmitterniveauer sandsynligvis stadig blevet påvirket over tid af dit drikkeri.

4. Du kan opleve en stigning i stress-neurotransmittere
Hvis du er en seriøs social drinker, kan en hvid måned være en stressende oplevelse. En del af årsagen til det er neurologisk. Corticotropin-releasing factor (FRC) og dynorphin, stress-neurotransmittere, frigives, når du holder op med at drikke alkohol, hvilket får dig til at føle mere stress.