Der findes en vitamin, der er yderst vigtig for vores sundhed og spiller en rolle i forhold til knogler og hjerte. Denne vitamin er ikke særlig kendt, og mange af os får ikke nok af den.
Her er der tale om K2-vitamin, som er nødvendig for at binde kalk i knoglerne. Dette styrker knoglerne og reducerer risikoen for knoglebrud. Sammen med D-vitamin forbedres calciumoptagelsen og indlejring i knoglerne.
K2-vitamin spiller også en rolle i tandhygiejne, da den aktiverer proteiner, der hjælper med at binde kalk til tænderne.
Når det kommer til hjerte-kar-sundhed, aktiverer K2-vitamin proteiner, der modvirker ophobning af kalk i arterierne. Dette mindsker risikoen for forkalkning i arterierne og dermed risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.
Nyere studier har også koblet K2-vitamin til kollagenproduktion, som hjælper med at bevare hudens elasticitet og mindske aldringstegn. Andre undersøgelser tyder på, at K2 kan forbedre insulinfølsomhed og stofskifte. Det skriver News247.
Hvilke fødevarer indeholder vitamin K2?
Inden du begynder at lede efter kosttilskud, så lad os se på, hvilke naturlige kilder der indeholder K2-vitamin.
Den findes i fermenterede mælkeprodukter som kefir, hårde og lagrede oste (gouda, emmental, cheddar), æggeblommer (især fra fritgående høns), kyllingebryst og -lever, okselever, kimchi, japansk natto, smør fra græsfodrede dyr, laks samt ål.
Fisk indeholder moderate mængder K2-vitamin og har også et indhold D-vitamin, hvilket virker gavnligt sammen.
Hvor meget K2 har vi brug for dagligt?
En voksen har brug for mellem 100 og 300 mcg K2. Højere niveauer (som 180 mcg) bruges ofte i studier, der fokuserer på forebyggelse af osteoporose og forkalkning af arterier. Eksempler på K2-indhold i fødevarer:
28 gram gouda indeholder 75 mcg.
28 gram emmental indeholder 50 mcg.
28 gram brie eller edam indeholder 40-50 mcg.
100 gram okselever har 10-15 mcg.
100 gram kyllingelår indeholder 5-15 mcg.
En æggeblomme fra en fritgående høne indeholder 15-30 mcg.
To retter med masser af K2-vitamin
Den første ret består ifølge News247 af hakket oksekød (130 gram, fra græsfodrede dyr med højt indhold af K2-vitamin), en kop spinat (eller andre bladgrøntsager med antioxidanter), ½ kop skiveskårne svampe (portobello eller maitake med højt indhold af D-vitamin), 14 gram revet lagret ost (gouda eller cheddar), en halv avocado (for sunde fedtstoffer og absorption af fedtopløselige vitaminer) og olivenolie med en smule balsamico som dressing.
Et andet valg er en salat med grillet laks, ost og spinat. Ingredienserne til denne ret er 100-130 gram laks, 14 gram lagret ost (f.eks. emmental), 1-2 kopper frisk spinat, et kogt æg, en halv avocado (for sunde fedtstoffer og cremet konsistens) og eventuelt en håndfuld mandler eller valnødder.
Top med olivenolie og citronsaft samt lidt salt og peber. Olivenolien hjælper med at optage fedtopløselige vitaminer som K2 og D.