Ny forskning viser, at tilstrækkeligt indtag af D-vitamin kan reducere risikoen for kræft, ifølge B.T.
Men skal det betyde, at vi dagligt skal indtage D-vitamin?
Det skriver B.T
"Det skal vi bestemt ikke," advarer Lars Rejnmark, klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.
Han udtrykker bekymring over, at folk kan falde for fristelsen til ukritisk at tage D-vitamin baseret på sådanne studier, især da det nuværende forskningsresultat primært er baseret på forsøg med mus og ikke direkte på mennesker.
"Fra mus til mennesker er der langt, og det er aldrig blevet bevist, at et højt indtag af D-vitamin forebygger kræft," forklarer han.
Lars Rejnmark påpeger, at en mangel på D-vitamin ikke nødvendigvis direkte forårsager en øget risiko for kræft.
Interessen for D-vitamin og dets påvirkning af immunforsvaret i tarmene er ikke ny. Forskere fra Aalborg Universitet og deres internationale kolleger har vist, at D-vitamin hjælper med at opretholde sunde slimhinder og en sund bakterieflora i tarmene hos mus, hvilket kan mindske risikoen for kræft.
"Man bør aldrig antage, at resultater opnået i mus også gælder for mennesker. Selvom vores resultater ikke er bekræftet i mennesker, viser de en klar sammenhæng mellem lavt D-vitamin og en forhøjet risiko for kræft," siger Tine Jess, professor og leder af grundforskningscentret Predict ved Aalborg Universitet.
Jess anbefaler, at man holder sit D-vitaminniveau inden for normale og fornuftige grænser, og understreger forskningens betydning for at forebygge kræft.
Lars Rejnmark understreger imidlertid, at det er vigtigt at opretholde et "fornuftigt" niveau af D-vitamin og ikke at tage overdrevne mængder som kosttilskud. "Jeg ser flere og flere mennesker med for meget D-vitamin i blodet, hvilket kan være farligt," siger han. For høje niveauer kan føre til forhøjet kalk i blodet, risiko for nyresten, nedsat nyrefunktion eller muskelkraft.
Professoren påpeger, at små mængder D-vitamin som tilskud kan være vigtige i vintermånederne, men i sommerhalvåret, når solen skinner mere, er det ofte ikke nødvendigt.
"Til trods for de regnfulde sommerdage er de fleste danskere på et rimeligt niveau af D-vitamin gennem solens stråler," forklarer han.
Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger bør voksne og børn over fire år indtage 5-10 ug D-vitamin dagligt om vinteren.
Rejnmark tilføjer, at D-vitamin også findes i fede fisk som laks, makrel og sild, hvilket er en god kilde i sommermånederne.