Takket være deres ernæringsmæssige egenskaber kan visse fødevarer bidrage til at styrke hjernens funktion.
Lige nu læser andre
Der findes en sammenhæng mellem ernæring og kognitiv skrøbelighed, da det ene påvirker det andet. Dette gør det muligt at gribe tidligt ind i udviklingen af kognitive sygdomme.
På dette område har ernæring, fysisk aktivitet og kognitiv træning vist sig at være effektive – især når indsatsen sker på et tidligt tidspunkt. Ifølge Manuel Antón fra Universitetshospitalet i Cáceres har man påvist, at bl.a. middelhavskosten, som er rig på grøntsager og olivenolie, giver målbare kognitive fordele.
Tidligere blev sunde livsstilsvaner betragtet som et supplement til sund aldring. I dag ser det medicinske samfund ikke længere på aldring som en irreversibel følge af alderen, men som et spørgsmål om skrøbelighed og sårbarhed, hvilket kan både måles og påvirkes.
Dette er et dynamisk og i høj grad reversibelt begreb, lyder det fra dr. Antón. Derfor er ernæring, motion og mental stimulering særlig vigtige, når man sætter tidligt ind.
Ifølge Eva M. Bautista, ernæringsekspert hos Blua Sanitas, er det afgørende at følge en afbalanceret kost med de nødvendige næringsstoffer for at støtte hjernens funktion. Fødevarer med højt indhold af antioxidanter, essentielle fedtsyrer og visse vitaminer kan forbedre blodcirkulationen i hjernen og beskytte nerveceller mod for tidlig aldring.
Læs også
Der findes derfor fødevarer, som med deres ernæringsmæssige egenskaber kan styrke hukommelsen og koncentrationsevnen og mindske risikoen for kognitivt forfald. Her er en liste over fødevarer, der ifølge mediet ABC bør indgå i kosten.
1. Frugt og grøntsager
Blåbær, jordbær, appelsiner, broccoli og spinat er rige på antioxidanter og C-vitamin, hvilket beskytter hjernecellerne mod oxidativt stress og forbedrer blodgennemstrømningen til hjernen. Det anbefales at spise disse friske i salater eller som tilbehør til andre retter.
2. Fed fisk
Laks, makrel og tun indeholder omega-3-fedtsyrer, som er vigtige for hjernens funktion. De forbedrer hukommelsen og koncentrationsevnen og nedsætter samtidig risikoen for neurodegenerative sygdomme. Det anbefales at spise fed fisk to til tre gange om ugen.
Læs også
3. Nødder
Mandler, valnødder og hasselnødder indeholder sunde fedtsyrer, antioxidanter og E-vitamin, som beskytter hjernecellerne og fremmer kognitiv funktion. De kan nydes som snack eller tilsættes til sukkerfri yoghurt og salater.
4. Kakao
Mørk chokolade med højt kakaoindhold er rig på flavonoider, som fremmer blodcirkulationen i hjernen og støtter hukommelsen. En lille firkant 85 % mørk chokolade eller en teskefuld ren kakaopulver i mælk er gode måder at drage nytte af fordelene.
5. Bælgfrugter
Læs også
Linser, kikærter og bønner er gode kilder til folinsyre, fibre og proteiner, som er vigtige for regenerering af hjerneceller og vedligeholdelse af kognitive funktioner. De kan med fordel indgå i gryderetter, supper eller salater.
6. Ekstra jomfru olivenolie
Takket være indholdet af antioxidanter og sunde fedtstoffer fremmer den blodcirkulationen i hjernen og mindsker risikoen for betændelsestilstande i nervecellerne. Den kan bruges i salater, til bagte retter eller til madlavning for at få fuldt udbytte af dens egenskaber.