Mejeriprodukter dukker måske ikke umiddelbart op i dine tanker, når du overvejer, hvilke fødevarer der fremmer din fordøjelse.
Faktisk har de ry for at give forstoppelse - og derfor ikke for at hjælpe dig med at komme på toilettet. Mange har længe troet, at proteinerne i komælk kan sænke tarmbevægelserne, hvilket er en teori, som forskning har antydet kan være sand.
Men der er dog også gode nyheder: Ikke alle mejeriprodukter giver forstoppelse. Faktisk er nogle stærkt forbundet med at fremme fordøjelsen. Det bedste eksempel? Kefir.
Denne fermenterede mælkedrik (som typisk findes i køleafdelingen ved siden af yoghurt og mælk) har en unik blanding af probiotika, der kan hjælpe med at dæmpe betændelse, diversificere mikrobiomet og endda forbedre laktosefordøjelsen.
Samlet set kan disse effekter fremme en sundere og mere regelmæssig afføring. Læs videre for at finde ud af, hvorfor kefir er et godt valg for fordøjelsen, samt hvordan du kan få det lækkert ind i din kost.
Hvorfor kefir er det bedste mejeriprodukt til at fremme afføring
Det kan hjælpe med at diversificere mikrobiomet
Du har sikkert hørt, at et sundt tarmmikrobiom (de billioner af bakterier, der lever i dine tarme) er nøglen til regelmæssige og komfortable toiletbesøg.
En af de bedste måder at opretholde et blomstrende mikrobiom på er at 'fodre' det med fødevarer, der er rige på probiotika. Kefir opfylder bestemt dette krav, lyder det fra EatingWell.
"Kefir indeholder over 30 probiotiske stammer - langt flere end de fleste kosttilskud," siger Alyssa Simpson, der er ernæringsekspert med speciale i fordøjelsessundhed.
At tilføre tarmen disse mange gavnlige bakteriestammer kan hjælpe med at diversificere mikrobiomet, skabe en sundere tarm og forbedre fordøjelsen, siger Hanna Kelley, der er sundheds- og wellnessdirektør for American Dairy Association of Indiana.
Forskning bekræfter dette, idet studier har fundet, at en rig mangfoldighed af tarmmikrober øger afføringsfrekvensen.
Det kan blødgøre afføring og fremme tarmbevægelser
De gavnlige probiotika i kefir kan også hjælpe med at forhindre forstoppelse ved at gøre afføringen lettere at komme af med.
"Probiotika i kefir blødgør afføringen og regulerer tarmens muskler, så de arbejder mere effektivt. Det gør afføringen mere regelmæssig og komfortabel," siger Kelley.
Selvom forskningen er begrænset, fandt et ældre studie ifølge EatingWell frem til, at folk, der drak kefir dagligt i fire uger, oplevede forbedret tilfredshed i forhold til deres afføring og hurtigere tarmpassage.
Det kan hjælpe med at reducere inflammation
Kronisk inflammation øger ikke kun risikoen for kroniske sygdomme, men kan også skade fordøjelsen og bidrage til forstoppelse. Heldigvis kan kefir potentielt hjælpe med at dæmpe en betændt tarm og dermed fremme hyppigere afføring.
"Kefir kan reducere tarmbetændelse og forbedre tarmens barrierefunktion - ændringer, der understøtter tarmens bevægelighed," siger Simpson.
Hun henviser til et studie, hvor peptider, bioaktive forbindelser og probiotiske stammer i kefir positivt påvirkede betændelse og tarmens gennemtrængelighed, hvilket er vigtigt for næringsoptagelse og for at forhindre skadelige stoffer i at trænge ind i blodbanen.
Det kan hjælpe med laktosefordøjelsen
Selvom diarré ofte er det mest almindelige symptom på laktoseintolerance, viser det sig i omkring 30 procent af tilfældene som forstoppelse. Hvis din intolerance får dig til at blive forstoppet, kan det være en god idé at have kefir ved hånden.
"Studier har vist, at kefir kan forbedre laktosefordøjelsen for personer, der er laktoseintolerante, men stadig ønsker at nyde mælkeprodukter og deres sundhedsmæssige fordele," siger Kelley.
Og da kefir i forvejen har et lavt indhold af laktose, kan det være et nyttigt mejeriprodukt for dem, der vil have glæde af næringsstoffer som protein og calcium uden ubehagelige maveproblemer.
De bedste måder at nyde kefir på
Kefir kan bruges på mange af de samme måder som yoghurt - men da det kan drikkes, kan du starte med bare at drikke det. Bemærk dog, at kefir har en kraftig smag, som nogle skal vænne sig til. Hvis du synes, smagen er for stærk til at drikke rent, kan du bruge det i flere forskellige opskrifter.
"Tilsæt det i smoothies, hjemmelavede dressinger eller endda i overnight oats for at give tarmen noget variation," foreslår Kelley.