Eksperter afslører: Denne almindelige kost menes at 'nære lungekræft'

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvis det er en del af din kost, kan det give næring til lungekræft.

Lige nu læser andre også

Lungekræft er blevet påvist at 'nære' sig af sukker ifølge en ny undersøgelse, der undersøger sammenhængen mellem kost og lungekræft.

Forskere beskrev glykogen - et molekyle, der lagrer en type sukker kaldet glukose - som en 'kæmpe slikkepind for kræftens sukkersyge'. Amerikanske forskere rapporterede, at jo mere glykogen der fandtes i kræftceller, desto større og værre var svulstens vækst.

Lungekræft voksede, når forskere fodrede mus med en 'vestlig kost', der var rig på fedt og fruktose, der er en særlig type frugtsukker. Højfruktose-majssirup er et almindeligt sødestof i forarbejdede fødevarer og drikkevarer. Omvendt faldt svulsternes vækst, når niveauerne af glykogen blev reduceret.

"Den typiske vestlige kost øger glykogenniveauerne, og glykogen nærer lungekræftsvulster ved at levere byggestenene til deres vækst," sagde forskerne ifølge mediet SurreyLive, da de opsummerede deres resultater.

Lungekræft og kost

Glykogen er en 'særdeles god indikator' for tumorvækst og dødelighed hos patienter med lungekræft, forklarede Ramon Sun, lektor og direktør ved University of Florida Center for Advanced Spatial Biomolecule Research.

Kosten har ikke været lige så grundigt undersøgt i forbindelse med lungekræft som ved andre kræftformer.

"Lungekræft har traditionelt ikke været betragtet som en kostrelateret sygdom. Sygdomme som kræft i bugspytkirtlen eller leveren, ja. Men når det gælder lungekræft, bliver idéen om, at kosten kan spille en rolle, sjældent diskuteret," sagde professor Sun.

Den nye undersøgelse, der blev offentliggjort i Nature Metabolism, bygger på forskning i udviklingen af Lafora, der er en meget sjælden neurologisk lidelse.

Professor Sun og hans samarbejdspartner, professor Matthew Gentry, gennemførte tidligere en 20 år lang undersøgelse af sygdommen, hvor patienter udviklede sig tilsyneladende normalt i et årti, hvorefter de begyndte at få epilepsi. Demens følger, og de fleste patienter dør, før de fylder 25 år.

Selvom ernæring ofte er i fokus ved forebyggelse af kræft, påpegede forskerne, at dette er en af de første gange, lungekræft har været direkte forbundet med kosten.

Kræftforebyggelse

"På længere sigt bør vores tilgang til kræftforebyggelse afspejle succesen med kampagnen mod rygning - med større fokus på offentlig bevidsthed og politisk styrede strategier, der fremmer sundere kostvalg som en grundlæggende del af sygdomsforebyggelse," sagde professor Sun.

En anden fordel ved at fokusere på glykogen er, at der allerede findes flere behandlingsmuligheder. Professor Gentry påpegede, at der i øjeblikket findes tre typer medicin, der målretter sig mod glykogenniveauer, og alle blev udviklet i forbindelse med forskning i Lafora-sygdommen.

Hans vigtigste budskab er dog velkendt sundhedsrådgivning.

"At prioritere en næringsrig kost, holde sig fysisk aktiv og minimere alkoholindtaget er grundlæggende strategier for et sundt liv på lang sigt. At fremme bedre kostvaner kan være et stærkt redskab til forebyggelse af lungekræft," sagde professor Gentry.

Anbefalet til dig