Flere danske kvinder melder ud: Oplever ny bivirkning efter vaccine

Foto: Shutterstock

Nu melder flere kvinder om en en bestemt bivirkning efter vaccine.

Vaccinationerne er i fuld gang i både Danmark og udlandet. Hver eneste dag modtager flere danskere sit første eller andet stik mod coronavirus - mens mange er færdigvaccinerede. 

Undervejs har der været meldt om bivirkninger og blandt andet er både AstraZeneca og Johnson&Johnson vaccinerne taget ud af det danske vaccinationsprogram. Derfor tilbydes danskere nu enten vaccinen fra Moderna eller Pfizer, når de får en invitation til vaccine. 

Læs også

Fodboldfejringer kan blive en dyr fornøjelse for bilejere

Nu rapporterer flere danske kvinder dog om bivirkninger efter vaccination. 

I alt har 47 kvinder i Danmark indberettet menstruationsforstyrrelser efter vaccination. Det skriver Politiken.

For tidligt at konkludere en sammenhæng

Kvinderne oplever menstruationsforstyrrelser, som kraftige blødninger, tidlig eller forsinket menstruation, samt kvinder i overgangsalderen der normalt ikke bløder eller på prævention som hormonspiral - hvor de normalt ikke får menstruation - pludselig oplever blødninger igen.

De 47 indberetninger er fordelt over flere forskellige vacciner - 19 på Pfizer, 1 på Moderna, 24 på AstraZeneca og 3 på Johnson&Johnson. 

Dog er det endnu for tidligt at sige, om der er en sammenhæng med vaccinen og kvindernes menstruationsforstyrrelser.

Læs også

Dukker ikke op i coronapasset: Nu advarer ministeriet

"Det er derfor endnu for tidligt at konkludere, om der kan være en sammenhæng med vaccinen, eller om der kun er tale om et tidsmæssigt sammenfald," lyder det fra Lægemiddelstyrelsen til Politiken.

En britisk immunolog fortæller til mediet BBC, at ændringerne i kvindernes menstruationer, kan være en kortsigtet bivirkning. 

Det kan det, da en vaccine påvirker kroppens immunsystem, som spiller en rolle i at opbygge, nedbryde og afstøde væv under menstruationen.