Flere studier viser fordelene ved at spise blåbær. En undersøgelse, offentliggjort i Journal of the International Society of Sports Nutrition, fandt frem til, at blåbær kan forbedre blodtrykket, endotelcellefunktion (et cellelag, der beklæder blodkar og regulerer udvekslinger mellem blodbanen og omkringliggende væv) og reducere stivhed i arterierne.
En anden undersøgelse fra 2021, offentliggjort i Nutrients, har vist, at blåbær kan forbedre glukosestyring og insulin-niveauer.
Et studie i Antioxidants afslørede, at blåbær kan forbedre hudens elasticitet og reducere ruhed. Samme studie viste også, at man kan forbedre hudens fugtighed, glathed, glans og fasthed ved at påføre blåbærekstrakt direkte på huden - men du kan risikere at lugte af blåbær.
For nylig blev en undersøgelse offentliggjort i *
Nutrients, der viste, at deltagere, som spiste en halv kop blåbær dagligt i 12 uger, oplevede forbedringer i indlæring, hukommelse og eksekutive funktioner som beslutningstagning, planlægning og opmærksomhed.
Hvorfor? Blåbær er rige på antioxidanter og bioaktive stoffer, som fremmer sundhed. De er især fyldt med anthocyanin, der er en antioxidant, der forbedrer stofskiftefunktionen, øger celleenergi og mindsker inflammation.
Dette er særlig vigtigt, hvis man er en smule overvægtig, da metaboliske forstyrrelser kan accelerere i midalderen og øge risikoen for demens. Overvægtige har desuden en højere risiko for demens senere i livet.
"Vi observerede forbedrede præstationer i 'blåbærgruppen' i forhold til sprog og hukommelse, og deltagerne rapporterede færre problemer med hukommelse i dagligdagen. De kognitive fund viser forbedret eksekutiv funktion, hvilket indikerer, at fortsat indtag af blåbær kan beskytte mod kognitiv tilbagegang, når det implementeres tidligt," skrev forskerne.
Kort sagt: En halv kop blåbær dagligt forbedrede deltagernes sprogkundskaber, korttidshukommelse og deres evne til at tage beslutninger og planlægge.
Som ekstra bonus oplevede deltagerne også lavere fasteinsulinniveauer, hvilket betyder, at deres evne til at håndtere kulhydrater blev forbedret.
Blåbær er ikke magiske, og genetik spiller også en rolle. Men forskning viser, at kost, motion og en sund livsstil har den største indvirkning på aldringens effekt på kognition og hukommelse.
En sund kost kan reducere aldersrelateret kognitiv tilbagegang, motion kan forbedre hjernens funktion, og en god livsstil med tilstrækkelig søvn og undgåelse af alkohol og tobak beskytter hjernen. Blåbær alene er ikke nok, men de kan være et godt sted at starte.