Forskere fra Københavns Universitet med ny opdagelse: Kan være nøglen til at blive over 100 år gammel

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hemmeligheden bag et langt liv, kan potentielt være mere simple, end man hidtil har antaget.

Lige nu læser andre også

Velhavere i hele verden bruger formuer på komplicerede behandlinger i et håb om, at det kan forlænge deres liv. Nøglen til at blive 100 år gammel, kan dog potentielt være så simpel som at have et sundt tarmsystem.

Forskere ved Københavns Universitet har identificeret en række tarmvira, der har en positiv effekt på vores fordøjelsessystem. 

De har undersøgt 176 personer fra Japan, der alle var blevet over 100 år gamle. Har fandt de ud af, at de alle havde en karakteristisk kombination af tarmbakterier. 

"Tidligere forskning har vist, at tarmbakterier fra gamle japanske borgere producerer helt nye molekyler, der gør dem resistente over for patogene, sygdomsfremmende mikroorganismer," sagde Joachim Johansen, der leder undersøgelsen, ifølge Daily Star

"Og hvis deres tarme er bedre beskyttet mod infektion, er det nok en af de ting, der får dem til at leve længere end andre," fortsatte han. 

De japanske borgere havde ligeledes et bredt spektrum af bakterier og bakterielle vira i deres tarme. 

"Høj mikrobiel diversitet er normalt forbundet med et sundt tarmmikrobiom," lød det fra lektor Simon Rasmussen. 

"Og vi forventer, at folk med et sundt tarmmikrobiom er bedre beskyttet mod aldringsrelaterede sygdomme." 

Undersøgelsens resultat er naturligvis kun ét blandt flere bud på, hvordan man kan leve længe. 

Blandt andet har en kvinde på et plejehjem i Essex i England for nylig fortalt til Daily Mirror, at hun har et andet syn på det. Hun mener, at hemmeligheden bag, at hun er blevet 102 år gammel, er en 'masse god lagengymnastik'. 

Det er dog værd at nævne, at de seneste videnskabelige undersøgelser har vist, at bakteriel variation kan spille ind. Det kan nemlig have betydning for, hvordan kroppen er i stand til at bekæmpe almindelige sygdomme. 

Ved hjælp af en algoritme, der er blevet udviklet specifikt til formålet, lykkedes det forskerne at kortlægge tarmbakterierne og bakterievira. 

"Tarmbakterier er en naturlig del af den menneskelige krop og af vores naturlige miljø," sagde Simon Rasmussen. 

"Og det skøre er, at vi faktisk kan ændre sammensætningen af tarmbakterier. Vi kan ikke ændre generne - i hvert fald ikke i den nærmeste fremtid." 

Anbefalet til dig