Ønsker du at forsinke de første grå hår? Ifølge ny forskning fra Japans Nagoya og Chubu Universiteter kan en naturlig antioxidant i frugt, grøntsager og krydderurter have en positiv effekt på hårfarven. Det skriver Parade.
I et studie, offentliggjort i det medicinske tidsskrift Antioxidants, undersøgte forskere effekten af luteolin, en flavonoid med antioxidante egenskaber. I 16 uger påførte de stoffet topisk på nogle mus, mens andre fik det oralt. Gennem før- og efterbilleder samt klipning af håret for at analysere ny hårvækst, fandt forskerne, at luteolin-behandlede mus udviklede færre grå hår end dem uden behandling.
Resultaterne viste, at de mus, der fik luteolin påført huden, havde en 50 % reduktion i grå hår. Hos de oralt behandlede mus var reduktionen 25-30 %. Samtidig viste undersøgelsen, at hårsækkene hos de behandlede mus forblev sundere.
Selvom luteolin endnu ikke findes i hårplejeprodukter, vurderer forskerne, at stoffet på sigt kan anvendes i kosmetiske behandlinger. Indtil videre kan en kost rig på luteolin dog være med til at modvirke grå hår.
Fødevarer rige på luteolin:
Grøntsager: Bladselleri, persille, grøn peber, broccoli, gulerødder, kål, spinat, løg.
Frugter: Æbler (med skræl), appelsiner, citroner, bær (blåbær, brombær, jordbær, tranebær), granatæble (især bladene), kirsebær, pærer, vindruer.
Krydderurter og krydderier: Timian, rosmarin, oregano, kamille.
Andre kilder: Olivenolie, mørk chokolade (over 70 % kakao), peanuts, tang.
Ved at inkludere disse fødevarer i kosten kan du muligvis holde håret naturligt mørkt i længere tid.