Når man mister en tand eller flere, har kroppen ikke evnen til selv at producere nye. Dette kan virke mærkeligt, da kroppen uden problemer kan erstatte en brækket negl eller et tabt hårstrå.
Hvis vi ser på andre arter, som eksempelvis hajer eller krokodiller, har de evnen til at regenerere tænder, der er blevet beskadigede. Hvilket er et fantastisk og nødvendigt egenskab for at kunne overleve.
Indtil videre har vi måttet nøjes med løsninger som kroner, broer og tandproteser.
Men snart kan disse metoder være fortid.
Det skriver Franceinfo
Et hold forskere fra Kitano Hoispital i Osaka, Japan har nemlig identificeret dét gen der blokere genvækst af tænderne.
Forskerne har med et nyudviklet lægemiddel formået at deaktivere det gen, og derved mulliggører udviklingen af nye tænder.
Med andre ord er det lidt som at ' være 8 år igen'.
Det betyder, at man potentielt kan få nye tænder flere gange, på en måde som minder om permanente mælketænder.
Detaljerne fra den kliniske undersøgelse tyder på, at lægemidlet er effektivt, men det er indtil videre kun testet på mus.
Projektet har været under udvikling i adskillige år, og det er nu endelig lykkedes at få tænder til at vokse hos mus og fritter. Derfor er forsøget klar til den næste fase, som indebærer afprøvning på mennesker. Det forventes, at det skridt kan påbegyndes allerede i september 2024.
Et alternativ til protese
Det nye lægemiddel vil i første omgang blive testet på raske personer, der for eksempel mangler en kindtand, for at sikre, at det ikke udgør nogen risiko.
Hvis behandlingen viser sig at være effektiv, vil den efterfølgende blive afprøvet på børn mellem to og syv år, som lider af en særlig medfødt sygdom, der forhindrer deres tænder i at vokse ud.
Hvis alt forløber som planlagt, og behandlingen viser sig at være effektiv, forventes det, at lægemidlet vil kunne købes fra omkring 2030.