Dårlig søvn er ikke kun trættende – det kan have alvorlige konsekvenser for din hjerne.
Nu har forskere fra Københavns Universitet gjort en banebrydende opdagelse, der forklarer, hvordan din hjerne renser sig selv under søvn. Dette skriver de i en pressemeddelelse.
Det viser sig, at en bestemt "pumpefunktion" i hjernen er afgørende for at fjerne affaldsstoffer, der ophober sig i løbet af dagen.
Denne proces, kendt som det glymfatiske system, kaldes populært for "hjernens vaskemaskine".
Hvis systemet ikke fungerer optimalt, kan det føre til dårligere hukommelse og øget risiko for sygdomme som Alzheimers.
Sovemedicin har ikke samme effekt
Forskerne undersøgte også, hvordan sovemedicin påvirker hjernens evne til at rense sig selv.
Studiet viste, at det populære virkningsstof zolpidem reducerer noradrenalin-niveauerne og hæmmer de langsomme hjernebølger, hvilket svækker det glymfatiske system.
"Det lader til, at den søvn, man får af at tage sovemedicinen, ikke har den samme gode effekt på hjernen, som normal, restituerende søvn har," siger Natalie Hauglund.
Kan forebygge Alzheimers
Opdagelsen åbner nye muligheder for at forebygge neurodegenerative sygdomme som Alzheimers. Professor Maiken Nedergaard uddyber:
"[Opdagelsen, red.] repræsenterer et vigtigt skridt fremad. Det åbner nye muligheder for at forstå og behandle søvnrelaterede lidelser, og det understreger, hvor vigtig god søvn er."
Forskerne håber, at deres resultater kan føre til nye behandlingsmetoder og bedre diagnosticering af hjernesygdomme på et tidligt stadie.