Håbet slukket hos dødssyge kræftpatienter: Nej til ny medicin

24/06/2020

Sarah Steenfeldt

Foto: Genrefoto, shutterstock.com
Torsdag i sidste uge blev håbet slukket hos de hårdt ramte kræftpatienter med småcellet lungekræft.

Mest læste i dag

Det var torsdag i sidste uge at Medicinrådet vendte tommelfingeren nedad til det nye lægemiddel Tecentriq, som kan give patienterne to måneder længere at leve i, det skriver B.T. 

Lægemidlet er bedre end den behandling som patienterne får på nuværende tidspunkt, men er ifølge Medicinrådet ikke godt nok til prisen. 

“Problemet er, at der ikke er nogen gode alternativer, og selv om medicinen i gennemsnit 'kun' giver patienterne to måneder længere at leve i, så er to måneder lang tid, når man kun har ni til ti måneder tilbage,” anfører Kræftens Bekæmpelse.

Derfor mener kræftens bekæmpelse at Medicinrådet bør genoverveje deres beslutning. 

“Vi har stor forståelse for, at man er nødt til at prioritere de midler, der er i sundhedsvæsenet. Men vi synes, den her patientgruppe skal have muligheden for behandling med det nye middel,” siger Linda Aagaard Thomsen, der følger medicinområdet i Kræftens Bekæmpelse.

Lægemidlet Tecentriq, skal i kombination med kemoterapi kunne give en kræftpatient i gennemsnit to måneder længere at leve i. Den officielle pris for behandlingen pr. patient, er 330.000 mere end den er nu - men det reelle tal er lavere, fordi firmaet bag lægemidlet har givet en fortrolig rabat, fortæller Linda Aagaard Thomsen.

Der er stor forskel på at have to måneder længere

Hun pointerer også at det når det handler om behandlingen, er vigtigt at se på, at en stor del af patienterne lever længere end to måneder mere.

“For patienter med en restlevetid på ni til ti måneder betyder det rigtigt meget at kunne købe sig til et halvt år mere. Vi synes, det bør vægte højt, at man har en mulighed for at give nogle, hvor der i forvejen ikke er ret meget håb, en længere restlevetid,” siger Linda Aagaard Thomsen.

Småcellet lungekræft er en yderst aggressiv kræftform med en høj dødelighed, og det er mange år siden der sidst har været nogle nye behandlingsmuligheder på banen.

“Det er en svær sygdom. Det er nogle patienter, som ikke bliver raske, og overlevelse er derfor et tungt mål. Vi mener ikke, at det, at man bliver ramt af en alvorlig og dødelig sygdom, skal stille den enkelte ringere. Man skal stadig have mulighed for at få medicin, hvis det kan give livskvalitet og en længere restlevetid,” siger Linda Aagaard Thomsen.

"Det er ikke korrekt at man er dårlige stillet"

Det er ikke korrekt at man som patient er dårligere stillet, selv om man har en svær prognose, når det handler om at få adgang til nye og dyre lægemidler, fortæller formand for Medicinrådet Steen Werner Hansen. 

“Det ligger slet ikke til grund for de overvejelser, der har været i forbindelse med det her lægemiddel. Hvis vi havde set, at der var en større gruppe af patienter, som levede i lang tid uden sygdom, så havde anbefalingen kunnet være en anden - også selv om diagnosen er alvorlig.”, siger han.

Han fortæller også, at selv om Medicinrådet bruger medianoverlevelsen til at vurdere et lægemiddel, så er det med i rådets overvejelser at immunterapi ofte virker godt for nogle og derimod slet ikke for andre.

Hver eneste anbefaling medicinrådet laver, er en afvejning af, hvor meget lægemidlet koster og hvor markant en effekt det har.

Derfor mener han heller ikke, at Medicinrådet kommer til at ændre deres anbefaling om den nye medicin til småcellet lungekræft, som Kræftens Bekæmpelse opfordrer dem til.

“Med de data, vi har nu, og den pris bliver det ikke en ommer. Men det er klart, hvis der kommer nye data eller andre ting, der spiller ind i vores beslutning, så kigger vi på det igen. Det gælder alle vores anbefalinger,” siger Steen Werner Hansen.

 

Anbefalet til dig